Óriási pánik a húsiparban. Folyamatosan állnak le a magyar vágóhidak: óriási a baj a hazai húsiparban

0

A választás előtt a kormány nem meri bejelenteni több megyében leölését a sertésállománynak, de igen nagy a baj.

Hosszú idő után, az idei első fél évben ismét csökkent a vágóhidak sertésvágásainak száma. Ezt részben az okozza, hogy a környező országokban – például az afrikai sertéspestis (ASP) által sújtott Romániában – erősen megnőtt az élő állat iránti kereslet – írja pénteki számában a Világgazdaság. A sertéspestis miatt elrendelt kényszervágások következtében egyre kevesebb disznó érkezik a magyar vágóhidakra, ezért több, ha csak időszakosan is, de leáll. Ha ez így megy tovább, és a hazai vágóhidak, illetve húsipari cégek nem tudják majd rendezni az így keletkezett többletköltségeiket, akkor akár csődbe is mehetnek.

Ahogy azt az agrárszektor.hu-nak Éder Tamás korábban elmondta, azokban a régiókban, ahol sertéspestises vaddisznót találtak, a veszélyeztetettség igen nagy, így valószínűleg a sertéstenyésztési kedv itt nem nagyon erősödik. Hozzátette, ha a hazai húsipari vállalatok, illetve vágóhidak nem tudják továbbhárítani az év eleje óta tartó drasztikus sertésdrágulás miatti többletköltségeiket, akkor csődbe mehetnek. Egyes vállalatok már ma is fennakadásokkal és késve fizetnek beszállító partnereiknek.

Forrás és további információk és a teljes írás itt olvasható:https://www.agrarszektor.hu/allat/folyamatosan-allnak-le-a-magyar-vagohidak-oriasi-a-baj-a-hazai-husiparban.16433.html?fbclid=IwAR22KkoDdB1LXrnzKFgsiPacxdoJw4C8P4lLDAERhblSQdaw0qqkh9fuOOk