Óriási pofont kapott Orbán az unióban, a helyreállítási terv egy nulla!

Az Európai Bizottság irányítói közölték a magyar delegációval: az uniós helyreállítási alap igénybevételére kidolgozott magyar terveket annyira rossznak tartják, hogy ebben a formában nem fogják támogatni – írja a Népszava.

A lap szerint

Orbán Viktor semmilyen engedményt nem tudott elérni az uniós vezetőkkel tárgyalva.

Ha a magyar kabinet ragaszkodik az elképzeléseihez, akkor a nemzeti terv negatív ajánlással kerül majd az EU-s pénzügyminiszterekből álló tanács elé.

A magyar tervről április 23-án egy munkavacsorán egyeztettek, itt Céline Gauer, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköznek nevezett pénzügyi alapért felelős munkacsoport vezetője azt közölte, hogy az alapítványokba kiszervezett egyetemeknek nem tudnak pénzt adni. Ursula von der Leyen pedig leszögezte, hogy most kizárt a politikai egyezség.

Gulyás Gergely miniszter jelentette be, hogy Magyarország „nem kér hitelt” a helyreállítási alapból, csak vissza nem térítendő támogatást vesszük igénybe, a felsőoktatási fejlesztési programot pedig megoldjuk saját költségvetésből.

A Népszava szerint már december óta folyamatosan jelezték uniós részről a magyar kormánynak, hogy az alapítványokba kiszervezett egyetemeknek nem adnak pénzt, de a magyarok nem reagáltak érdemben ezekre a kritikákra.

A lap egy forrása szerint így viszont akár még „Orbán Viktor rémálma” is megvalósulhat, vagyis az, hogy annyira lemaradunk, hogy a tanácsnak végül külön kell majd döntenie a magyar tervezetről.