Óriási pofont kapott Orbán három ellenzéki miniszterelnök-jelölttől! – Részletek

Szombat délután tartják a 26. Budapest Pride-felvonulást. A felvonulás útvonala: Madách tér- Astoria – Kálvin tér – Fővám tér – Szabadság híd – Szent Gellért rakpart – Döbrentei tér – Tabán. A Tabánnál beszédek is elhangzanak, az alábbi emberek fognak felszólalni:

  • Lang Györgyi (házigazda),
  • Hegedűs Máté (a Budapest Pride szervezője),
  • Vladimir Luxuria (az Európai Parlament első transznemű képviselője),
  • Hegedűs Emmett (transznemű fiatal),
  • Szél Bernadett (országgyűlési képviselő),
  • Vay Blanka (Prizma Transznemű Közösség aktivistája),
  • és Karácsony Gergely (Budapest főpolgármestere).

Karácsony mellett az ellenzék másik két előválasztási miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára és Fekete-Győr András is jelezte, hogy jelen lesznek az eseményen.

Dobrev Facebook-oldalán azt írta:

“A Pride idén sok mindenről szól. Gyertek minél többen most szombaton, és mutassuk meg közösen, hogy nem akarunk több gyűlölködést, elegünk van a kirekesztésből, mások megbélyegzéséből és a sok hazugságból.”

 

Fekete-Győr András pedig úgy fogalmazott:

“Most szombaton 2 év kihagyás után újra megrendezik a Budapest Pride-ot. Talán még sosem volt ennyire aktuális, mint most! A kormány el akarja üldözni, meg akarja félemlíteni és el akarja nyomni az LMBTQ+ közösség tagjait, a saját honfitársainkat, ezért minden nap ki kell állnunk a gyűlölettel szemben.”

 

A felvonulásnak külön jelentőséget ad, hogy a kormány néhány hete Európában példátlan melegellenes propagandatörvényt fogadott el, amit számtalan civil szervezet, nagykövetség, multinacionális cég, politikai párt, az Európai Unió különböző intézményei elítéltek.

Egyes értelmezések szerint többek között a melegtörvényhez lehetett köze annak is, hogy az Európai Bizottság úgy döntött, határozatlan időre befagyasztja a Magyarországnak járó uniós forrásokat. Még ez sem volt elég azonban ahhoz, hogy megakadályozza Orbánt, hogy még feljebb tekerje a homofób kampány hangerejét, tegnap 5 pontos országos homofób népszavazást hirdetett meg.

A Budapest Pride szombati programjáról ITT tud bővebben tájékozódni.