Óriási pofont kapott Orbán Viktor az EU bíróságtól

Véget ért a több mint három éve tartó jogvita a magyar kormány és az Európai Bizottság között. Az uniós bíróság szerint a magyar „Stop, Soros” törvénycsomag több szempontból is ellentétes az európai szabályokkal.

Az Európai Bíróság szerint Magyarország megsértette az uniós jogot, amikor bűncselekménynek minősítette, ha egyének vagy szervezetek segítséget nyújtanak a menedékkérőknek, a nemzetközi védelem iránti kérelem benyújtásához – írja az Euronews.

A bíróság azt is elutasította, hogy a menedékkérelmet elfogadhatatlannak tekintsék, ha a menedékkérő biztonságosnak ítélt harmadik országon keresztül érkezett Magyarországra.

Magyarország úgynevezett „Stop, Soros” törvénycsomagja óriási vitát kavart, az Európai Bizottság pedig bíróság elé vitte az ügyet.

Közben az emberi jogi szervezetek sem voltak tisztában azzal, mit tehetnek és mit nem.

„Szándékosan nagyon homályosan fogalmazták meg a törvényt. Tehát alapvetően senki sem tudta értelmezni a jogszabályt, még a jogászok sem. Így nagyon nehéz volt felmérni, hogy például – ha migrációs tréninget tartunk, vagy gyerekeket tanítunk az iskolában, a menekültek és migránsok jogairól – akkor ez bűncselekménynek számít-e” – mutatta be a helyzetüket Demeter Áron, az Amnesty International magyarországi programigazgatója.

Akit rajtakapnak „illegális migráció elősegítésén”, egy év börtönbüntetést kaphat – a magyar kormány szerint.

A 2018-as törvényeket Soros György magyar származású amerikai milliárdosról nevezték el, akit Orbán Viktor miniszterelnök azzal vádol, hogy támogatja a tömeges migrációt.

Budapest kemény álláspontja ebben a kérdésben szétzúzta azt a brüsszeli célt, hogy a menedékkérőket szétosszák az EU-n belül. De mennyire valószínű, hogy a kormány meghátrál?

„Úgy gondolom, hogy a magyar kormánynak, a bíróság döntésével összhangban, haladéktalanul vissza kellene vonnia ezt a törvényt, és biztonságos teret kell biztosítania a magyarországi aktivistáknak, szervezeteknek munkájuk végzéséhez. Ez lenne a legjobb, de a magyar kormányt egy kicsit is ismerve, azt kell mondanom, nem valószínű, hogy feladja ezt a harcot” – értékelt Demeter Áron.

A magyar miniszterelnök szóvivője szerint a kormány tudomásul veszi az ítéletet. De Magyarország álláspontja a migrációval kapcsolatban változatlan, ez pedig azt jelenti, hogy továbbra is marad a patthelyzet.

Ugyanakkor az ítélet végre nem hajtása súlyos bírságot jelenthet Magyarország számára.

 

 

Forrás: Euronews