ÓRIÀSI SZENNYEZÈS A TISZÀN!

0

ÓRIÀSI SZENNYEZÈS A TISZÀN!

Csodàlkozunk ha meghal a bolygó, amikor egy db zöldsèget vagy gyümölcsöt is műanyag zacskóba tesszük???

Sajnos magyarországon az emberek többsège nem is tudja, mit ès hogyan kellene csinàlnia a környezetünk vèdelmèben.Amíg a környező országokban az embereknek a kormàny próbál irányt mutatni, addig nálunk a NAGY SEMMI.

A SOK KAMU plakàt helyett, inkàbb erre kellene a pénzt költeni. Igaz abból nem lehet választást nyerni, de sebaj helyette a Kató néni retteg a nem létező migrànsinvàziotól.

Két méter magas szemétsziget torlódott össze a Tiszán.
Sokkoló felvételek készültek Kiskörénél, ahol az áradás után több száz tonna hulladék gyűlt össze.

Több száz tonna, két méter magas hulladék, amit emberek vásároltak meg, majd hagytak a sorsára. Pet palackok, műanyag flakonok, olajos hordók, fémpalackok, zacskók egyvelege úszik a vízen, pusztítva a víz alatti és a vízen élő állatokat, halakat, madarakat, akik kénytelen eltűrni az élőhelyük elbitorlását.

“Ne vásárolj műanyag csomagolású terméket, csak így tudjuk megállítani a szemét utánpótlását! Ne vegyél szemetet! És ne dobd el!” – kéri a film készítője, aki lelkes, elkötelezett híve, védője, szerelmese a Tiszának.

A videót is azért készítette, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy mit teszünk mi emberek a bolygónkkal, a hazánkkal, a folyónkkal, a környezetünkkel.
Videó link:
https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=BWXJRyp6mvg

A forgatásról így írt:

“Június 2-án jártam Kiskörén, mert hírt kaptam az összegyűlt szemétről.

A helyszínen elképesztő látvány és bűz fogadott.

A több száz tonna fauszadék között több száz tonna szemét vegyült el, benne pet palacktól a mosógépen át a szemétbe fulladt élőlényekig. A vízfelszínen úszó, erőmű előtt megrekedt szemét vastagsága a szakemberek szerint két méter is lehet a víz alatt – terjedelme pedig talán 3 focipályányi. És csak jön és jön a szemét az érkező újabb árhullámokkal…

Rendszeresen gyűjtöm a szemetet, szerveztem is szemétgyűjtést, de sajnos így a végtelenségig gyűjthetjük a szemetet, mert mindig van utánpótlás…

Addig, ameddig mi emberek mindig megvesszük azokat a termékeket, amik már a gyártás pillanatában szemétnek számítanak, ez nem fog változni.

Ezért is azt kérem a videómban, hogy gondolkodjunk, tudatosabban és felelőségteljesebben vásároljunk és persze soha ne dobjuk el a szemetet, mert ez lesz az eredménye.”

A folyót az erőmű szakemberei folyamatosan tisztítják, a szemetet és az uszadékot kiszedik. Ám a hatalmas mennyiséggel ők sem tudnak mit kezdeni. Mivel az áradáskor nem csak szemét, hanem hatalmas víztömeg is érkezik, így a Tisza-tóból a vizet tovább kell engedniük, amivel a szemét egy része is távozik.

Évek óta hagyomány már a Tisza-tavi PET kupa, ahol a résztvevő csapatok begyűjtik az elérhető szemetet. Idén Június 14-18. között lesz a rendezvény, ahol nem csak a Tiszából, hanem a part mentén is szedik majd a szemetet. Dimitry azt ígérte, hogy önkéntesekből álló csapatával ő is ott lesz, mert fontosnak érzi, hogy minél többen tegyenek a környezetük megóvásáért.

Forrás: Szeretlek Egerszeg/facebook