Orosz Büntetés-Végrehajtás: Navalnij börtönben marad

További 30 napra előzetes letartóztatásban marad Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető. Sikkasztással vádolják a hatóságok, de Navalnij követői szerint ez koholt vád.

 

Szerdán egy másik ügyben kellett volna megjelennie a bíróság előtt, egy második világháborús veterán vádolja rágalmazással. De ezen a tárgyaláson nem tudott megjelenni, mivel előzetes letartóztatásban van.

„Jól van, tudott aludni, tele van energiával, amennyire egy ilyen helyzetben lehet” – mondta Navalnij ügyvédje. „Arról nem beszélt, hogy zsarolják-e, csak azt, hogy kapott enni és megfelelőek a körülmények. Magánzárkában van, ez az ő karanténja”

 

– közölte Vlagyimir Kbzev, védőügyvéd, írta meg az orosz Sputnik News.

De az ellenzéki politikus még a cellában sem pihen. Miközben ő rácsok mögött van, csapata nyilvánosságra hozta azt a tényfeltáró videót, amely bemutatja azt a Vlagyimir Putyin orosz elnöknek tulajdonított, 100 milliárd rubeles palotát, melyet a Földközi-tenger partján építettek.

 

A Kreml cáfolja a videó állításait.

 

„Olyan ingatlant tulajdonítanak az elnöknek, ami egyszerűen nem létezik. Az elnök minden évben elszámol az összes ingatlanával az adóbevallásában”

 

– mondta az orosz elnök szóvivője, Dimitrij Peszkov.

Moszkva elutasította Navalnij szabadon bocsátását, noha ezt több nyugati kormány is kérte. A politikust még a repülőtéren előállították, amint Moszkvába érkezett Németországból, ahol idegmérgezés miatt kezelték. Moszkva szerint ez teljes mértékben orosz belügy, ez az álláspont pedig sokat rontott Oroszország és a nyugati államok viszonyán.

 

via. Sputnik News