OROSZ KATONÁK SORA TAGADJÁK MEG AZ UKRAJNAI SZOLGÁLATOT

Szerződéses orosz katonák sora tagadja meg, hogy Ukrajnában vessék be, olvasható a Guardianban, saját értesüléseire és más beszámolókra hivatkozva. A lapnak csak álnéven, Dmitrijként nyilatkozó, egy békeidőben a távolkeleten állomásozó elitalakulat szerződéses katonája például április végén tagadta meg, hogy újra Ukrajnába vezényeljék. Ők már februárban megjárták a frontot, így megtapasztalhatták az ukránok elszántságát, harci erejét. Amikor újra parancsot kaptak, gyorsan kiderült, hogy ezzel nem csak ő, hanem nyolc társa nem ért egyet – senki sem szeretne csak koporsóban hazatérni a családjához. Parancsnokaik először dühösek voltak, de végül “lenyugodtak, mert tudták, hogy nem nagyon tudnak tenni semmit”.
Dmitrij azóta Belgorodban, a Harkivhoz legközelebbi orosz nagyvárosban szolgál. Öt éve katona, júniusban jár le a szerződése. “leszolgálom a maradék időmet, azt már itt se vagyok” – nyilatkozta a lapnak.
Ez a történet nem egyedi, hiszen a BBC orosz adásának Szergej Bokov, a 23 éves szerződéses katona azt mesélte, hogy amikor április végén közölte parancsnokaival, hogy otthagyja a sereget, azok már meg se próbálták lebeszélni erről.
A parancsmegtagadó katonáknak több ügyvéd ad jogsegélyt, aki elmondása szerint “száz és száz” katona lépett már kapcsolatba csapatával. Mindannyiukat arról tudta tájékoztatni, hogy mivel Oroszország hivatalosan nem áll háborúban, a parancsmegtagadást legfeljebb a seregből való leszerelésükkel büntethetik. “Parancsnokaik ugyan börtönnel fenyegetik őket, de mi megmondjuk nekik, hogy nyugodtan mondhatnak nemet. Ha orosz földön utasítják vissza, hogy harcoljanak, nincs jogalap büntetőeljárásra ellenük” – mondta.
Via 444.hu