Orosz kézbe került az ukrajnai Herszon

Az orosz csapatok ellenőrzése alá került dél-ukrajnai Herszon város lakói az Ukrinform hírügynökség szerdai jelentése szerint a terület Oroszországhoz csatolásáról tartandó „álreferendum” bojkottjára szólítottak fel.

 

Az orosz csapatok ellenőrzése alá került dél-ukrajnai Herszon város lakói az Ukrinform hírügynökség szerdai jelentése szerint a terület Oroszországhoz csatolásáról tartandó „álreferendum” bojkottjára szólítottak fel./Kép. Getty Image

 

 

Az ukrán hírügynökség azt közölte, hogy az utcákon sárga szalagok tűntek fel, ami szerintük a „nyilvános ellenállási mozgalom” szimbóluma.

Továbbá arról tájékoztattak, hogy a mozgalom aktivistái felszólították az embereket, hogy a sárga szalagokat póznákra, villanyoszlopokra, korlátokra, illetve buszmegállókban is tűzzék ki.

A február 24-én indult orosz hadművelet következtében az orosz csapatok és szövetségeseik több térséget is ellenőrzésük alá vontak Ukrajna déli részén, ahol saját közigazgatási szerveket hoztak létre – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

Értesülések szerint Donyeckben, Luhanszkban, Herszonban és Zaporizzsjában is terveznek népszavazást az Oroszországhoz csatlakozásról.

Hírügynökségek ugyanakkor felidézték, hogy – különösen Herszonban – több tüntetés volt, és merényleteket is elkövettek a Moszkva-barát közigazgatás tagjaival szemben.