Orosz külügyi szóvivő: Az extrémista országok nagyon vigyázzanak magukra!

Oroszország szerdán reagált a litván állásfoglalásra, Maria Zakharova külügyi szóvivő a Szputnyik rádióban arról beszélt, hogy a litvánok kijelentése nem más, mint provokáció.

Zakharova szerint az ilyesmiket hangoztató országok egyszerűen extrémisták, ráadásul mindannyian NATO-tagországok, a szövetség pedig az elmúlt évtizedekben szerinte rendre olyan illegális és agresszív cselekedeteket követett el, amelyek számos emberéletet követeltek.

A litván parlament még kedden fogadott el egy állásfoglalást, melyben népirtásnak nevezték az orosz inváziót, az orosz államot pedig terrorcselekmények támogatásával és elkövetésével vádolták meg.

A teljes egyetértésben elfogadott állásfoglalás szerint az orosz erők szándékosan és rendszerszerűen vettek célba civileket, ezzel érdemelték ki a meglehetősen kemény jelzőket.

A litván parlament emellett egy nemzetközi törvényszék felállítását is szorgalmazta, melynek az oroszok által elkövetett háborús bűnök kivizsgálása lenne a feladata.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter, aki tegnap arról is beszélt, hogy csak Putyin, illetve a teljes orosz rezsim eltávolításával lehet véget vetni az orosz fenyegetésnek, ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy számos okuk van népirtásnak nevezni a történteket.

Szerinte Putyin egyértelműen kimondta, hogy Ukrajnának nincs joga szuverén országként létezni, ezt pedig úgy próbálja igazolni, hogy teljes városokat irt ki.

(CNN)