Orosz külügyminiszter: a végsőkig harcolunk!

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint egyes nyugati vezetők háborúra készültek Oroszországgal szemben.

Sjtótájékoztatóján azt mondta, a végsőkig folytatják az ukrajnai háborút – vagy ahogy ők hívják, a „katonai műveletet” -, de nem gondolnak nukleáris háborúra. Szerinte ilyesmi csak a nyugati politikusok fejében szokott megfoganni.

Elismételte az orosz kormány szokásos vádját, miszerint Ukrajnában virágzik a nácizmus.

Lavrov szerint kétségtelen, hogy megoldást lehet találni az ukrajnai krízisre, de Oroszország és a Nyugat páreszédének kölcsönös tisztelen kell alapulnia. Ismét azzal vádolta a NATO-t, hogy meg akarja őrizni a felsőbbrendűségét, és bár Oroszország csupa jó szándékkal van tele, mégsem hagyhatja, hogy aláássák az érdekeiket.

Azt mondta, nem fogják hagyni, hogy Ukrajna megtartson olyan infrastruktúrát, ami fenyegetsét jelent Oroszország számára. Ugyanígy az Ukrajna felől érkező katonai fenyegetést sem tolerálják.

Kérdezték az oroszok által megölt ukrán civilekről is, de csak annyit mondott, hogy szigorú parancsot adtak a katonai létesítmények elleni precíziós támadásra. Anélkül, hogy alátámasztotta volna állítását, azt mondta, az amreikaiak aggódnak, hogy elveszítik az ukrajnai „kémiai és biológiai laboratóriumok” feletti ellenőrzésüket, a briteket pedig azzal vádolta, hogy katonai támaszpontokat építenek Ukrajnában. (Reuters)