Orosz szóvivő: Az Európai Unió megőrült

Szerinte az Európai Bizottság szankciós csomagja ellenére is megveszik majd az orosz olajat a nyugati országok, csak éppen harmadik ország beiktatásával. „A mi olajunk ugyanolyan, csak drágább” – fogalmazott Vlagyimir Dzsabarov. A képviselő hozzátette, hogy az európai vezetők „egy kicsit megőrültek”.

Az üggyel kapcsolatban megszólalat Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője is. Elmondása szerint egyelőre csak tervezetről van szó, de folyamatosan figyelik a helyzet alakulását. Peszkov szerint azok az országok, amelyek szankciókkal próbálnak ártani Oroszországnak, súlyos árat kénytelenek fizetni értük, és az európaiak számára az ilyen intézkedések költsége napról napra nő.

Általánosságban elmondható, hogy ha a szankciók területéről, az amerikaiak, európaiak és más országok szankciós törekvéseiről beszélünk, akkor ez egy kétélű fegyver. Ha ártani próbálnak nekünk, nekik is nagy árat kell fizetniük, és És ezeknek a szankcióknak az európai polgárokra vonatkozó költségei napról napra növekedni fognak

– mondta a Kreml szóvivője.

Oroszország ebben a mennyiségben, amelyben felénk szállít, máshová eladni nem fogja tudni azonnal – ezt már Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője mondta az Indexnek, még csak a tervezet ismeretében (akkor még nem nyújtotta be az EB a javaslatát – a szerk.). Más méretű hajók kellenek hozzá, távolságokat kéne módosítani, és ahová viszik, ott a finomítókat is át kéne állítani. Ezeket egy-másfél év alatt nem lehet megoldani.

Ez a rugalmatlan pozíció, amelyben Oroszország van, közgazdaságilag azt jelenti, hogy nagyon jól meg lehet adóztatni az eladót. Erre az opcióra már pontos, komoly számítások vannak, ráadásul a büntetővámoknak az az előnyük, hogy sávosan is be lehetne vezetni őket

– válaszolta Pletser Tamás.

Ha sávosan van adóztatva, akkor az a politikai konfliktusok szempontjából is nagyon jó opció lehetne.

A tanulmányok arra nem tesznek javaslatot, hogy a kivetett pluszvámokat hová fizetnék a vállalatok.

Feltehetően a tagállamok költségvetésébe folyna be – és itt jön a képbe Magyarország.