Oroszország a legnagyobb veszély

0

Ebből még baja lehet ennek a kislánynak.

A 22 éves helyettes államtitkár szerint nem a terrorizmus, hanem Oroszország jelenthet veszélyt Európára.

Rácz Zsófia kint volt amerikaban idén nyáron és a washingtoni Global Policy Institute podcast adásának vendégeként beszélt az Európai Unióról, a V4-ekről, Brüsszelről és a migrációról.

A beszélgetés nagy részében pont úgy, és pont azokat elismételve, mint bármelyik kormányközeli szervezet bármelyik munkatársa egy átlagos napon a közmédiában.

A beszélgetés végén azonban az Európai Uniót érintő külső fenyegetések kapcsán látványosan máshová helyezte a hangsúlyt, mint a teljes kormányzati kommunikáció, a közmédia, illetve a csatolt kormánypárti média. Vagy éppen a kormányközeli Alapjogokért Központ, ahol elemzőként dolgozott, hívta fel a figyelmünket egy olvasónk.

A műsorvezető felteszi a kérdést – miután a NATO mai, a Szovjetunió szétesése utáni szerepéről beszélgettek -, hogy ki fenyegeti ma Európát. Honnan érkezhet olyan külső fenyegetés, amivel komolyan kell foglalkoznia Európának, az Európai Uniónak? Irán, a terrorizmus, vagy Oroszország, kérdezi a podcast házigazdája, amire Rácz azt feleli:

Szerencsére a terrorizmus nem olyan nagy probléma Európában. Természetesen voltak ezek a nagyon szomorú és borzalmas esetek, de szerencsére ez nem egy trend. Azt gondolom, ha külső biztonsági kockázatokról beszélünk, akkor Oroszországot kell, hogy mondjam. Mert láttuk, ahogy Oroszország a dezinformációt, mint stratégia használja, hogy káoszt okozzon Amerikában és Európában. Ez olyan fajta fenyegetés, amitől leginkább nem félnünk kell, hanem felkészülni rá.

Majd a műsorvezető visszakérdez, hogy Oroszország tehát továbbra is problémás, amire Rácz azt mondja:

“AZT KELL MONDJAM, IGEN.”

Index