Oroszország és Kína is fenyegeti az USA-t

A Bering-tengeren rutinszerű ellenőrzést végző amerikai parti őrség hajója egy kínai rakétacirkálóra bukkant – közölték az illetékes tisztviselők hétfőn.
A Kimball néven ismert hajó később két másik kínai és négy orosz hadihajót is felfedezett.

Az incidens szeptember 19-én történt.

A kínai, illetve az orosz hadihajók a Kimball járőrhajó észlelése után felbontották az alakzatot, és szétszéledtek.

Az illetékes erők mindent megtesznek annak érdekében, hogy semmilyen probléma ne keletkezzen a térségben, ami gondot okozhatna az Egyesült Államok érdekeinek, az érintett területet pedig ez után is figyelni fogják – közölte az eset után Nathan Moore parancsnok.

A kínai és orosz hadihajók egy hónappal a NATO-főtitkár Jens Stoltenberg Kína sarkvidéki érdekeltségére vonatkozó kijelentése után jelentek meg, illetve azt követően, hogy Oroszország figyelmeztetett: ottani haderőfejlesztésbe kezd – írja a New York Post.

A főtitkár elmondása szerint Oroszország egy új parancsnokságot hozott létre az Északi-sarkvidéken, emellett pedig több száz régebbi és új szovjet katonai telephelyet nyitott meg: ezek között mélyvízi kikötők és felszállóhelyek is vannak.

Peking és Moszkva ígéretet tett arra, hogy fokozzák a gyakorlati együttműködést az Északi-sarkvidéken.

Ez egy olyan elmélyülő stratégiai partnerség részét képezi, amely kihívást jelent a mi értékeink és érdekeink szempontjából

– mondta Jens Stoltenberg.