Oroszország: gondok lehetnek a Szputnyik V vakcinákkal

Magyarországra is kevesebb Szputnyik vakcina érkezhet, mint tervezték.

 

Lassan halad a gyártás beindítása, pedig az orosz koronavírus-oltás fejlesztését támogató és a hazai és külföldi gyártás megszervezéséért felelős orosz állami vagyonalap a világ lakosságának csaknem a tizedét akarja ellátni a Szputnyik V vakcinával.

Az orosz vezetés azt tervezi, hogy a Szputnyik V koronavírus-vakcinát a világ különböző pontjain lévő gyógyszergyártók fogják előállítani, ami lehetővé teszi, hogy ezt az oltást szúrják be mintegy 700 millió embernek. A gond az, hogy a termelés beindítása több hónapos lemaradásban van, miközben számos országnak – köztük Magyarországnak is – jelentős szállítmányokat ígértek a vakcinából – írja a Financial Times cikkét idézve a Napi.hu.

A különböző helyeken eltérő gondok vannak a termelés felfuttatásával és a minőség garantálásával, ami bármely termék esetén elkerülhetetlen, ha külső partnereket vonnak be a gyártásba – mondja Ramus Bech Hansen, a londoni Airfinity elemző cég alapítója.

Az orosz állami vagyonalap, amelyre rábízták a Szputnyik V menedzselését külföldön, arról tájékoztatta a brit üzleti lapot, hogy a világ tíz országában 15 gyártóval írt alá szerződést 1,4 milliárd dózis legyártására. A két szúrás miatt ez lenne elegendő 700 millió embernek. Ennek eredményeként a külföldi partnerek több mint kétszer többet állítanának elő a készítményből, mint az oroszországi vállalatok.

Oroszországban hat gyógyszergyár állítja elő a hazai vakcinát, miközben további kettő tárgyal arról, hogy beszáll az üzletbe. Ami ezektől jön, azt szinte teljesen Oroszországban akarják beadni az embereknek.