OROSZORSZÁG HARCI DELFINEKET TELEPÍTETT A FEKETE-TENGERI HADITENGERÉSZETI BÁZISÁRA

A műholdképek alapján Oroszország harci delfineket telepített a fekete-tengeri haditengerészeti bázisára – számolt be róla a The Guardian. Az állatokkal minden bizonnyal azt akarja elérni az orosz hadsereg, hogy az ott állomásozó flottát ne érje víz alatti támadás.
Az amerikai haditengerészeti intézet (US Naval Institute, USNI) a szevasztopoli kikötőről készült műholdfelvételek alapján arra jutott, hogy Moszkva még februárban, az invázió kezdetén vitt harci delfineket a kikötőbe. Az oroszok ezeket az állatokat tárgyak visszaszerzésére, valamint az ellenséges búvárok elriasztására használják.
Katonai célokra 1973 óta képeztek ki delfineket Szevasztopolban, a programot azonban komoly titoktartás övezte. A Szovjetunió szétesése után a fekete-tengeri flottának a delfinkiképzéssel foglalkozó részlege Ukrajnához került, majd a félsziget bekebelezése után Oroszországhoz. Az akkor ott lévő, ukránok által kiképzett delfinek éhen haltak – írja a HVG.
Hasonló kiképzési programja az Egyesült Államoknak is van, az USA legalább 28 millió dollárt, vagyis nagyjából 10 milliárd forintot költött a saját egységének kiképzésére
Via hvg.hu