Oroszország megfenyegette Lettországot

Nem a tényeken, hanem a helyi politikusok „állatias idegengyűlöletén” alapul a lett parlamentnek az a határozata, amely „terrorizmust támogató országnak” nyilvánította Oroszországot – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Abból kiindulva, hogy a döntésnek az állatias idegengyűlöleten felül semmilyen ténybeli alapja nincs, az ideológusait nem lehet másnak, mint neonácinak nevezni

– írta a diplomata.

Zaharova szerint a lett törvényhozók ellenséges kampánya teljesen összhangban áll a Riga által kirobbantott oroszellenes hisztériával.

Álláspontja értelmében a lett uralkodó elit „beteges ruszofóbiája” súlyos gazdasági és társadalmi problémákat okozott az országban, és csökkentette az emberek életszínvonalát.

Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke a „szélsőséges populizmus” megnyilvánulásának és plágiumnak minősítette a lett parlamenti határozatot.

Utóbbi megjegyzésével arra utalt, hogy elsőként az amerikai kongresszusban merült fel az elképzelés, hogy Oroszországot bélyegezzék a terrorizmust támogató országnak.

Szluckij szerint a lett politikai elit a tengerentúli politikát kiszolgálva tovább „kereskedik a ruszofóbiával”, felcserélve a jó és a rossz fogalmát.

Andrej Klisasz, az orosz parlamenti felsőház alkotmányos jogalkotással és államépítéssel foglalkozó bizottságának elnöke szerint Moszkvának a legkeményebb gazdasági és politikai intézkedésekkel kell válaszolnia a lett parlamenti határozatra.

 

„Oroszország a legjelentősebb mértékben járult hozzá a terrorizmus elleni küzdelemhez, a terrorizmus cinkosaiként pedig azokat kellene elismerni, akik megpróbálták lerombolni Irak, Szíria, Líbia államiságát, ami a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, valamint világszerte a terrorizmus elburjánzásához vezetett”

 

– mondta.

 

A lett parlament csütörtökön a terrorizmust támogató államnak minősítette Oroszországot, és határozatában az állította:

 

„az ukrán civilek elleni erőszak célzott népirtással ér fel”.

 

A rigai törvényhozás emellett felszólította az Európai Unió országait, ne adjanak ki turistavízumot az orosz és a fehérorosz állampolgároknak – írja az MTI.