Oroszország szakértő: Putyin teljesen le akarja rombolni Ukrajnát

Ezek a lehetséges alternatívák

Bendardzsevszkij Anton kutató, a posztszovjet térség szakértője – aki lapunk vendégszerzője is – kérdésünkre egy kicsit mérsékeltebben beszélt ugyanerről. Szerinte az új törvények, valamint az oroszok által elfoglalt ukrajnai területeken (Donbasz, Herszon, Zaporizzsja) elrendelt népszavazások arra utalhat, hogy az oroszok készülnek valamire, de még nem egyértelmű, hogy pontosan mi történik.

Véleménye szerint az eddig fejlemények fényében három lehetséges forgatókönyv van:

  • Oroszország általános mozgósításra és hadiállapotra készül az egész országban, de szerinte erre nem sok esély van,
  • az is elképzelhető, hogy mindezt nem az egész országban, hanem csak az Ukrajnával határos területeken, a katonai veszélyre hivatkozva hajtanák végre (az orosz alkotmány ugyanis lehetőséget ad erre),
  • vagy a harmadik – és szerinte a legvalószínűbb – lehetséges forgatókönyv az, hogy most gyorsan „bekebelezik” az ukrajnai területeket, és ott rendelik el a mozgósítást, ezáltal arra kényszerítve a helyi lakosokat, hogy az ukrán hadsereg ellen küzdjenek.

Nukleáris fegyverek?

Bendardzsevszkij Anton arra is kitért, hogy ha megtörténik a referendum, akkor az azt is jelenti, hogy

az újonnan bekebelezett területek megvédésére – az orosz nukleáris doktrína értelmében – akár atomfegyvereket is bevethetnek.

Hozzátette: az is elképzelhető, hogy az oroszok attól akarják elrettenteni az ukránokat, hogy azok ellen a területek ellen támadásokat indítanak. Akárhogy is, ha egy népszavazás után kimondják a területek Oroszországhoz való csatlakozását, akkor az nagyon paradox helyzetet eredményezhet, mivel ezáltal – az orosz narratíva szerint – ukrán megszállás alá kerülnek bizonyos orosz területek.

Nemrég az is kiderült, hogy kedd este Vlagyimir Putyin is beszédet mond. Orosz sajtóértesülések szerint a beszéd elsősorban a „népszavazásokról” szól majd, de egyesek azt feltételezik, hogy akár a mozgósításról is beszélhet az orosz elnök.

Bendardzsevszkij Anton ezzel kapcsolatban arra is felhívta a figyelmünket, hogy orosz sajtóértesülések szerint ezt nemcsak Vlagyimir Putyin, hanem Szergej Sojgu védelmi miniszter is beszédet mondhat. Ez utóbbi szintén arra utal, hogy akár a mozgósításról is szó eshet.

A szakértő azt is hozzátette, elképzelhető, hogy most is egy ahhoz hasonló forgatókönyvet láthatunk majd, mint ami a háború kezdete előtt történt, amikor Vlagyimir Putyin először bejelentette a donbaszi köztársaságok megsegítését, majd napokkal utána megindították a hadműveletet – zárta.