Oroszország új Afganisztánja – itt a harmadik donyecki repülőtéri csata?

Oroszország új Afganisztánja – itt a harmadik donyecki repülőtéri csata? – totális orosz összeomlás a keleti fronton, a bábállamok területére vonul vissza az orosz hadsereg maradéka

 

Nemhogy beszámolót nem tudtam írni, de még feldolgozni sem sikerült a keleti (harkivi) ukrán ellentámadás sebességét, Kupjanszk és Izjum kulcsfontosságú városok elfoglalását, vagy a Liman városért folytatott harcokat, amikor szombat délután egy bomba-erejű jelentés villant a monitoromon egy orosz háborús újságíró szombati összefoglalóban:
“A dolgok rendkívül szarul állnak, a Liszicsanszk és Donyeck környékéről elindított erősítések Kupjanszkba nem érkeztek meg, mert az ukránok teljesen megsemmisítették azokat. És a szopás itt nem ér véget: Izjum városa ma reggel 6 órakor fel lett adva, Kupjanszk tegnap lett feladva. A teljes harkivi csoportunk romokban és nincsenek tartalékaink. És az őrületes, elbaszott helyzet még itt sem ér véget. Az ellenség további két helyen áttörte a vonalainkat, nevezetesen Liszicsanszk közelében, amit most vernek szét. A legrosszabb hír pedig, hogy az ukrán fasiszták elfoglalták a donyecki repülőteret is, és láthatóan nem fognak ott megállni.”

 

Állj, mi van? Ennek így elsőre nem volt semmi értelme. A donyecki repülőtér a keleti front jelenlegi harcaitól messzebb található. De ha a nyílt forrásokban, szombat délután megjelent híresztelések valósak, akkor megkezdődött a donyecki reptér ellenőrzésért folytatott harmadik csata.
Ez a sorszám nem elírás, mivel a repülőteret nyolc évvel korábban, hosszas harcok során foglalt el a donyecki szakadár bábállam hadserege. A területen azóta nem folyt harci tevékenység, a civil nemzetközi repülőtér a harcok során teljesen rommá vált.
A minszki megállapodások után Ukrajna és a donyecki szakadár bábállam ideiglenes határa a reptér mellett húzódott. Ezen a szakaszon építették ki az ukrán hadsereg nyolc év alatt azt a nagyon erős védvonalat, amelyet a 2022. Február 24. után elindított inváziós orosz katonai agresszió után, a mai napig képtelen volt az orosz hadsereg áttörni. Ezen az ukrán védvonalon található például Avdiivka vagy Horlivka település is. De e védvonal erejét mutatja, a legendás, egykor kétezer fős Pisky falu megszámlálhatatlan sokszor bejelentett elfoglalása az orosz hadsereg által, miután újra és újra kiderült, hogy az ukránok nem adták fel és ellenőrzik a település egy részét.
Emlékezetes, hogy Luhanszk régió július 2-i teljes bevételével az orosz hadsereg Donyeck régió még el nem foglalt részének bevételére koncentrált, kevés sikerrel. Putyin elnök múlt héten kijelentette, hogy a donyecki terület elfoglalását szeptember 15-ig befejezik. A keleti front összeomlása után erre gyakorlatilag semmilyen reális esély nem látszik. Ráadásul, a jelek szerint az ukrán hadsereg már nemcsak Luhanszk régió, de Donyeck régió felé is ellentámadásokat vezet, az oroszok pedig támadások vezetése helyett pánikszerűen vonulnak vissza.
Mi történik Donyecknél? Mi lehet az orosz reakció?
Egy biztos: az oroszok egészen biztosan már az elmúlt napok eseményei hatása alatt állnak, de a pánik nyilvánvalóan elkerülhetetlen lesz Moszkvában, ha az ukrán csapatok elkezdik felszabadítani Donyeck régióban azokat a területeket is, amelyek 2014 óta az orosz bábállam (DNR) ellenőrzése alatt állnak.
A környékre vonatkozó jelentések alapján egyelőre azt tudtam megállapítani, hogy a harkivi frontra, Kupjanszk, Izjum, Liman városok orosz helyőrségének megerősítése céljából szakadár katonákat csoportosítottak át Donyeck város környékéről is. Legalábbis megpróbálták, mert más jelentések szerint nem értek fel északra időben.
Erre reagálhatott az ukrán hírszerzés és csapott le újra az orosz védelem egy újabb meggyengült pontján, kihasználva a harci lendület pillanatát, valamint azt, hogy az orosz hadseregnek egyszerűen nincs elegendő katonája egy ekkora front stabilitására, védelmére. Éppen ezért az ukránok a teljes keleti fronton elterelő akciókat hajtanak végre, hogy minél jobban széthúzzák az orosz hadsereg egységeit.
Kis katonai jelentőségű, de óriási morális győzelem
A donyecki repülőtér visszafoglalása nem elsősorban hadászati, de morális jelentőséggel bírna a repülőtérért korábban, nyolc éve vívott heves harcok fényében. Emlékezetes, hogy a repülőteret 2014. május 26-án a szakadár orosz donyecki bábállam (DNR) katonái orosz zsoldosok technikai segítségével foglalták el, nem sokkal azután, hogy Petro Porosenko megnyerte az ukrán elnökválasztást. Ukrajna légi úton ellentámadást indított és május 31-re helyreállította az ellenőrzést a reptér felett.
Öt hónappal később, október 1-én a szakadár “donyecki köztársaság” katonái újabb kísérletet tettek a repülőtér elfoglalására, de Kijiv állítása szerint visszaverték mind a négy próbálkozást. A szakadár bábállam vezetője, Alexander Zaharcsenko állítása szerint a reptér 95 százaléka az ő ellenőrzésük alá került aznap. Ukrajna hivatalosan nem ismerte el a reptér elvesztését.
Zaharcsenko 2015 január 17-én bejelentette, hogy az ukrán kormány katonáival folytatott csaták hosszas sorozata után teljesen átvették a repülőtér felett az irányítást. Január 21-én Kijiv is elismerte, hogy teljesen elvesztették az ellenőrzést az addigra már rommá lőtt repülőtér felett. A donyecki védők szimbolikussá vált csatájának jelképévé vált repülőtéri irányítótorony végül 2015 januárjában, a második donyecki repülőtéri csata utolsó szakaszában összeomlott.
Azóta a területet megtisztították a romoktól és az egykori reptér új terminálépületének maradékait parkolóháznak használták a szakadárok.
A repülőtér védelmének 2014-2015-ben óriási szimbólum-ereje volt. A korabeli ukrán központi állami hadsereg katonái rendkívül szegényes felszereléssel rendelkeztek még a szakadár orosz bábállam katonáihoz képest is, ezért a helyi donyecki erőkből alakult, de a központi kijivi kormányt elismerő, kormányhű “Cyborg”-katonák sokáig, erőn felül védték az objektumot, köszönhetően részben az épület felépítésének és speciális kiképzésnek. A “Cyborgok” közül sokan mesterlövészek voltak.
A “Cyborgok” kitartása később legendákat szült, történetüket filmben is feldolgozták: https://m.imdb.com/title/tt7691572/
Link a filmhez, angol felirattal: https://youtu.be/aga5wBowTqY

 

Érdekesség, hogy a “Cyborgok” hősi harca 2022. Áprilisában újra szóba került, amikor a mariupoli Azovstal hősi védőinek védharcát hasonlították többen a 2014-es védők teljesítményéhez.
A fentiek alapján nem túlzás állítanom: ha Ukrajna megvalósítja a donyecki repülőtér felszabadítását, az a Moszkva zászlóshajó kilövésénél, a Krím-félsziget rakétázásánál és a néhány nappal korábban megindult keleti ellentámadás megindításánál és az orosz front villámszerű összeomlásánál is nagyobb ütés lenne az orosz propaganda-gépezetre.
Mi mást lehetne mondani? Harkiv régió után, eljött az idő Donyeck régió visszafoglalására is, többek között Mariupol és Donyeck városok felszabadításával!
Miközben ezt a posztot írom, rengeteg újabb meg nem erősített jelentés érkezett, amelyek közös nevezője, hogy a donyecki repülőtéren intenzív harcokról számolnak be. Ezt az eseményt az ukrán védelmi miniszterhez közel álló ukrán parlamenti képviselő megerősítette. Egy videófelvételről is lehet tudni, amelyen az ideiglenesen megszállt Donyeck régió orosz vezetője, Denis Pusilin látható, aki egy nagy sebességgel közlekedő autóban nyugalomra szólítja fel a bábállam lakosait. Egyes hírek szerint Pusilin valójában elmenekült a városból.
Más jelentések szerint a repülőtér már száz százalékban újra Ukrajna ellenőrzése alatt áll, sőt olyan állítást is olvastam, hogy az ukrán hadsereg katonái már behatoltak az egykor milliós kelet-ukrán metropolisz Donyeck város területére is, ahol heves harcok törtek ki. Maradjunk annyiban, hogy a háború információs köde egy éppen zajló esemény kapcsán meglehetősen sűrű és áttekinthetetlen, ezért a posztot itt most lezárom, de ha lesznek fejlemények frissítem.
A fejleményekkel összefüggésben lehet az is, hogy az orosz hadsereg megmaradt egységeit a kelet-ukrán szakadár bábállamok védelmére vonják vissza – ezzel Moszkva beismerte, hogy a Donbaszért április 18-án megindított csatát, elvesztette!
⚠️ UPDATE: szeptember 11-én megjelent egy videó, amelyen egy orosz katona azt állítja, hogy a donyecki repülőteret továbbra is tartja az orosz Sparta zászlóalj, amelyről az előző nap ukrán források azt állították, hogy megtámadták és/vagy ellenőrzésük alá vonták, tehát semmilyen ukrán katona nem látható a reptéren. A videófelvételt @DefMon3 twitter-felhasználó geolokalizálta, akit egyébként egy megbízható forrásnak tartok.
48.068137, 37.741592
Természetesen a videó készülhetett azelőtt is, hogy az ukránok megjelentek, de az orosz fél állítását erősíti a körülmény, hogy az állítólagos ukrán foglalásról jelen pillanatig nincs vizuális megerősítés. A helyszínt mindenesetre figyelem, mert a cikkem többi állításával összhangban egy szimbolikus helyszínről van szó, illetve a közvetlen frontvonalról. El tudom képzelni azt is, hogy a hír eleve hamis volt, és az ukrán hadsereg egy ilyen dezinformációval is próbál az orosz hadseregre nyomást gyakorolni.
Ha lesznek újabb fejlemények, a bejegyzést frissítem. CSK
————————————————————-
Ha tetszik a munkám, meghívhatsz egy sörre: