Országos Meteorológiai Szolgálat: Figyelem, felhőszakadás és akár 4 cm-es jég is eshet!

Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat – írja az OMSZ.

 

Pénteken erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Hosszabb napos időszakok eleinte inkább a Tiszántúlon, késő délutántól főként a nyugati megyékben lehetnek. Többfelé várható záporeső, zivatar, a déli órákig nagyobb eséllyel hazánk északnyugati, nyugati felén, majd keleten is, estétől már elsősorban a Dunától keletre.

Helyenként ezen a napon is felhőszakadás, jégeső várható. A déli, délkeleti, majd északi, északnyugati szelet sok helyütt erős lökések kísérik. Zivatar térségében a szél viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 24 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 25 és 37 fok között alakul, északnyugaton mérhetik az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékeket.

Hidegfront hozza a hűvöset

Nyugat felől érkezik pénteken a hidegfront, amelynek hatására mérséklődik a hőség. Péntekre zivatarveszély miatt az egész országra másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat – olvasható az MTI-nek eljuttatott közleményben.

Veszélyjelzésükben azt írták: a valószínűbb forgatókönyv szerint péntekre virradóra alakulnak ki intenzív zivataros csapadékgócok, először az Alpokalján és az Észak-Dunántúlon, majd az Északi-középhegység nyugati felén.

Éjszaka a zivatarokat óránként 70 kilométert meghaladó szél, akár két-három centiméteres átmérőjű jég és intenzív csapadék kísérheti.

 

Péntek délelőtt és kora délután elsősorban a Dunántúl keleti felén és a középső országrészben alakulhatnak ki heves zivatarok. A délután első felében már a Tiszántúlon és az Északi-középhegység keleti felében is kipattanhatnak zivatarok. A heves zivatarokat óránként 90 kilométernél erősebb széllökés, két-három,

helyenként akár négy centiméteresnél is nagyobb jég és felhőszakadás kísérheti.

Délután a zivatarok fokozatosan kelet felé helyeződnek át, estétől, éjszakától jellemzően a Dunától keletre fordulhatnak elő. Pénteken a nyugat felől érkező hidegfront és a csapadék hatására mérséklődik, a déli és keleti területekre szorul vissza a hőség – tették hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzése szerint péntek hajnalban 18–25 fok várható. A nappali maximumok 25 és 37 fok között alakulnak, északnyugaton mérhetik az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékeket.

Szombaton a Dunántúlon többnyire gyengén felhős, napos időre lehet számítani, másutt a többórás napsütés mellett több helyen valószínű zápor, zivatar. A szél a Dunántúlon megélénkül, helyenként megerősödik, másutt zivatarok környezetében lehet erős, akár viharos széllökés. A leghidegebb órákban 18-23 fok lehet. Délutánra 27 és 34 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap a napsütés mellett többfelé alakulhat ki záporeső, zivatar. Jellemzően mérsékelt marad a légmozgás, de zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 14–21, a legmagasabb 26–33 fok között valószínű.