Országos tisztifőorvos: A fiatalok is fertőzöttek lehetnek, ezért maradjanak otthon!

0

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos elismételte, hogy már 408 regisztrált fertőzöttet tartanak nyilván, két idős, magyar állampolgár pedig életét vesztette, akik 86, illetve 90 évesek voltak. Mindketten más alapbetegségekben szenvedtek. Jelenleg 14 fertőzött szorul lélegeztetésre. Az országos tisztifőorvos szerint egyre több fertőzöttre kell számítani, a kontaktuskutatás még mindig tart, az ország néhány napon, legfeljebb héten belül a tömeges megbetegedések szakaszába léphet. Eddig 12 148 mintavétel történt. Éjjel-nappal dolgoznak 7 laboratóriumban, a vizsgálatok folyamatosak, nincsen elmaradás — tette hozzá. Az eddigi ismeretek alapján a fertőzöttek jelentős részénél, több mint 80 százalékánál enyhe tünetekkel zajlik le a betegség.

Hangsúlyozta: az idősek számára fenntartott, 9 és 12 óra közötti bevásárlási lehetőség csak végszükségletre van nyitva hagyva, rendkívül indokolt esetekben, egyébként továbbra is azt kérik, hogy az idősek maradjanak otthonaikban. Kiemelte:

Az elmúlt napok rendelkezései szigorítások. Ezt jól véssék a fejükbe, nagyon fontos, hogy megértsük, ezek nem enyhítések.

Újságírói kérdésre elmondta: a vírus nem kímél senkit, fiatalok, gyermekek is megfertőződhetnek, másokat is megfertőzhetnek, ez gyakorlatilag a teljes populációra igaz, éppen ezért kell visszaszorítani az érintkezések számát.

Több sajtóorgánum is rákérdezett, hogy a fertőzött magyarok között vannak-e fiatalok, gyerekek, erre Müller Cecília igennel válaszolt, de semmilyen további részletet nem árult el. Ahogyan azt is megerősítette, hogy egészségügyi dolgozók is megfertőződtek, de a betegek számáról, beosztásáról, a munkavégzésük helyéről nem árult el többet. Mint mondta:

Vannak egészségügyi dolgozók karanténban, és vannak pozitív esetek is közöttük.

A tisztifőorvos arról is beszámolt, hogy pozitív lett a nagymágocsi idősek otthona egyik lakójának tesztje. Az ápolt elesett, ezután került kórházba, itt lázasodott be.

Az intézményben vizsgálat indult, a 286 ápoltból heten kapták el a koronavírust, őket a szentesi Bugyi István Kórházba szállították. Az intézményben dolgozók között egy pozitív esetet sem találtak.