Országos tisztifőorvos: Akár még öt évig is elhúzódhat a járvány!

A koronavírus-járvány addig tart majd, amíg nem fejlesztenek ki egy általános oltóanyagot vagy megfelelő kezelést a betegségre − mondta Igor Kuzin, infektológus főorvos, tüdőgyógyász és Ukrajna országos tiszti főorvosa.

 

Igor Kuzin, infektológus főorvos, tüdőgyógyász és Ukrajna országos tiszti főorvosa./Kép. Sputnik

 

A szakértő szerint ez akár öt-hét évig is elhúzódhat − írja a Kárpáthír.

Idén ez biztosan nem ér véget. A vírus gyorsan mutál, és minden hónapban új törzsekkel találkozhatunk. De a tudomány folyamatosan fejlődik, folyamatosan új oltások jelennek meg. A pandémia évekig folytatódhat

− tette hozzá Igor Kuzin.

 

Eközben elfogyott a Moderna-vakcina Ukrajnában, a raktárakban tartott oltóanyagot már a második körös oltásokhoz fogják felhasználni – adta hírül a Kárpáthír az ukrán egészségügyi minisztérium közleménye alapján.

A közeljövőben nem várható újabb szállítmány az amerikai Moderna oltóanyagából, közölte az ukrán egészségügyi minisztérium. Még július végén több mint 2 millió adagot kapott Ukrajna a vakcinából az ENSZ égisze alatt zajló COVAX-programon belül az Egyesült Államoktól.

A kijevi kormánynak raktáron van még 805 652 adag fel nem használt dózisa, ám ezeket a második körös oltásokhoz fogják használni. A szaktárca kiemelte, hogy akik eddig megkapták az első adagjukat a Moderna oltóanyagából, azok a másodikra is számíthatnak majd, illetve az is elmondták, hogy körülbelül 6,5 millió adag Covid–19-vakcina érkezik még Ukrajnába 2021 szeptemberében.