Összefog a Jobbik és a baloldal Egerben, Mirkóczki indul polgármesternek

0

A teljes ellenzék beállt a Jobbik polgármesterjelöltje, Mirkóczki Ádám mögé Egerben, aki függetlenként indul majd. Az egri választókerületekben is létrejött az összefogás őszre.

A hvg.hu úgy tudja, Mirkóczki hivatalosan nem jobbikosként indul, az Egységben A Városért Egyesület (EVE) színeiben lesz jelölt az országgyűlési képviselő. Mirkóczki mögött ott van saját pártja mellett az MSZP, a DK, az LMP és a Momentum is.

Értesülésünket Mirkóczki Ádám is megerősítette.

A közös polgármesterjelölt személye mellett a felek arról is megegyeztek, hogy az egyéni választókerületekben is csak egy jelöltet indítanak majd az őszi önkormányzati választásokon. Hivatalos bejelentés szerda délután történt meg. Itt kiderült, az egyesület elnökségében három egri önkormányzati képviselő van, az MSZP-s Mirkóczki Zita (aki nem Mirkóczki Ádám felesége), a DK-s Földvári Győző és az LMP-s Komlósi Csaba. Rajtuk kívül ott van az egyesületben a momentumos Mikó András és a Jobbik politikusa is. Korábban a három önkormányzati képviselő a független Császár Zoltánnal kiegészülve közös frakciót alapított a testületben – Egységben A Városért néven.

Ilyen összefogás Eger történetében soha nem volt – mondta a sajtótájékoztatón Mirkóczki Ádám.

Majd hozzátette, sokkal nagyobb értelme van annak, hogy a pártpolitikai szempontokon továbblépjenek és közös cél legyen az önkormányzati választás. „Nem azt keressük, hogy mi választ szét, hanem azt, hogy mi köt össze.” Októberben a szavazólapokon a választók nem találkozhatnak majd pártlogókkal az ellenzéki oldalról, az Egységben A Városért Egyesület lesz majd a jelölőszervezet. A pártok nem tudják majd kisajátítani a civil szervezetet, ígérte Mirkóczki, szerinte a mai naptól „Egerben csak a Fidesz folytat pártpolitikát.”

„Itt állok most 40 évesen, tíz év parlamenti rutinnal, tudom, mit nem szabad csinálnia egy vezetőnek – álljon egy kormány vagy egy város élén” – mondta Mirkóczki. A program is készen van, minden egri meg fogja azt kapni. Konkrétumként kiemelte, helyi népszavazást kezdeményez a tarthatatlan parkolási és közlekedési viszonyok felszámolásáért.

Az Egri Ügyek azt írta, a helyi Fidesz is régóta sejtette azt, amit most bejelentettek, eddig is rendszeresek voltak a lejáratások Mirkóczki ellen helyi szinten, ezt követően is erre lehet számítani, jó eséllyel még nagyobb intenzitással.

Mirkóczki öt éve, 2014-ben is elindult a polgármesterségért, akkor a szavazatok 26 százalékát szerezte meg, a város a Fidesz-KDNP-é lett, Habis László a szavazatok 38,3 százalékát vitte el. Igaz, akkor rajthoz állt a baloldal (Szalóczi Géza György; 19 százalék) és az LMP is (Csarnó Ákos; 4,4 százalék), valamint egy független jelölt is.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20190306_A_teljes_ellenzek_beallt_a_Jobbik_polgarmesterjeloltje_moge_Egerben?fbclid=IwAR0kUOZKzBdDShhXwOKJtGtLSOP5vbfBK3KyxZJL77Ujfy0CaXekKHlbams