Összellenzék: Az őszi önkormányzati választásokra is a teljes ellenzéki együttműködés kell a Fidesz ellen!

0

Az európai parlamenti választás szembesítheti a kormányt azzal, hogy Európa-politikája nem az emberek érdekét szolgálja, befolyásolhatja a magyar belpolitikát, de azt is, merre menjen tovább az ellenzék. Az ellenzék pedig „ezerrel készülni fog az őszre”

– mondta Tóth Bertalan az Inforádió Aréna című műsorában kedden.

Az EP-választás utáni hétfőn megkezdődik a magyar Országgyűlés ülése, ahol „meglátjuk, hogy a Fidesz kitart-e amellett, hogy egészségügy helyett inkább a stadionokat kell finanszírozni.” Az MSZP számos törvényjavaslatot benyújtott nyugdíjemelésre, az egészségügy és az oktatás javítására, orvosi és szakápolói béremelésre. A pártelnök elmondta: alternatív költségvetésnek hívják a csomagot, hiszen a kormány a költségvetést is most nyújtja majd be.

Kiemelten foglalkoznak a nyugdíjasokkal, megállapodást kötöttek a Nyugdíjas Parlament Egyesülettel a nyugdíjminimum emelésére – európai minimálnyugdíjként 95 000 forintot javasolnak. Másrészt már most elkezdenék az alacsony nyugdíjak felzárkóztatását, megduplázva a 28 500 forintos jelenlegi magyar nyugdíjminimumot.

Újabb látványos ellenzéki akciókra vonatkozó kérdésre elmondta: tőle ez nem áll távol, s biztos abban, hogy a szakszervezetek erőt merítettek abból, hogy volt, aki kiállt mellettük a munkavállalói jogokért. Elmondta: azonnali 20-30%-os béremelésre lenne Magyarországon szükség, hogy a rendes időben végzett munkájukból a dolgozók meg tudjanak élni, hiszen ma a munkavállalók 2/3-a az átlagkeresetet sem viszi haza.

Kiemelte: az ellenzéki pártok egyre több együttműködési pontot találnak egymással és civilszervezetekkel is. A választók el is várják a kemény közös kiállást, és a Fidesz választási rendszere is kikényszeríti az ellenzéki együttműködést. Ez végül megalapozhatja a kormányzóképességet – mondta.

Igazi fordulatot a helyi közösségek megnyerésével lehet elérni – húzta alá.

„Egy új politikai helyzet alakulhat ki már ősszel a független képviselőkkel, a Jobbikkal, a DK-val, a Párbeszéddel, az LMP-vel és a Momentummal”

– mondta.

Az önkormányzati választásokra tulajdonképpen már meg is kezdődött a kampány, hiszen nagyon sok településen jelentettek már be együttműködést, sok helyen a jelöltállítási folyamat is megkezdődött.

Nyilván lesznek különbségek a programokban, hiszen a helyi közösségek saját programokat fognak alkotni, s ezekben szerepelnie kell a jelölteket támogató pártok üzeneteinek is. Itt azonban nem ideológiai kérdések dőlnek el, hanem hogy milyen szolgáltatást tud nyújtani az adott önkormányzat a választók számára – mondta az MSZP elnöke.