Összellenzék: Azonnal kezdje meg a Fidesz a koronavírus miatti intézkedéseket és azonnal állítsák le a “nemzeti konzultációt!”

0

Azonnal állítsák le a nemzeti konzultációt, és a költségeire fenntartott összeget fordítsák a koronavírussal kapcsolatos problémák kezelésére – követelte az ATV egyik szerdai műsorában Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke.

A politikus A nap híre című műsorban reagált így arra a bejátszásra, amelyben Orbán Viktor volt látható, ahogy Facebook-videón bejelenti az első két magyarországi fertőzöttet.

Kunhalmi szerint mostantól minden felelősség a kormányon van: megfelelő tájékoztatásra, egészségügyi protokollok felállítására és az egészségügyi alkalmazottak felkészítésére, illetve megfelelő eszközökkel való ellátására kell fordítani a pénzt a nemzeti konzultáció helyett.

Az MSZP-s politikus egyébként úgy vélekedett, hogy a közeljövőben sok múlik majd azon, hogy a minden délben összeülő, a helyzet kezelésére felállított operatív törzs milyen bejelentéseket tesz. Az sem elképzelhetetlen, hogy elmaradnak a március 15-i megemlékezések, amennyiben más európai országokhoz hasonlóan betiltják a tömegrendezvényeket a járvány idejére.

Való igaz, ezt a lépést már Olaszországban, Svájcban és Franciaországban is megtették, a Fidesz lengyel támogatói pedig azt jelezték, hogy a koronavírus miatt nem jönnek Budapestre ünnepelni március 15-én.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Facebookon jelentette be, hogy megtalálták az első két magyarországi fertőzöttet, két hazánkban tanuló iráni diákot. A miniszterelnök azt is ígérte, hogy minden délben összeül az operatív törzs, ülésük után pedig tájékoztatják a közvéleményt az aktuális helyzetről.

Pár órája a Demokratikus Koalíció EP képviselője Molnár Csaba is szintén felszólította a kormányt, hogy azonnal állítsa le az új “nemzeti konzultációt”, és fordítsa az erőforrásokat a koronavírus elleni védekezésre!

A Jobbik országgyűlési képviselője Varga-Damm Andrea felszólította a kormányt az azonnali cselekvésre. Haladéktalanul kezdjék meg a vizsgálatokat azokkal a személyekkel szemben akik a magyarországi koronavírus fertőzött emberekkel kapcsolatba léptek illetve kezdjék meg a feltérképezést mint Csehország. Elég volt a fideszes mellébeszélésből és a lapításból – tette hozzá a Jobbik képviselője.

A Jobbik megfontolásra javasolja a kormánynak a koronavírus-fertőzés terjedésének akadályozása érdekében az ezer fősnél nagyobb, zárt térben tartandó rendezvények betiltását – ezt Lukács László György, a Jobbik alelnöke mondta. Mi azt szeretnénk, hogy mindenki a lehető legnagyobb biztonságban legyen, de azt is szeretnénk, hogy méltó módon meg tudjunk emlékezni egyik legnagyobb nemzeti ünnepünkről, március 15-ről – folytatta Lukács László György.
Kijelentette, „a koronavírus-járvány küszöbén” arra van szükség, hogy kormányzati kommunikáció mint például a “nemzeti konzultáció” helyett az erőforrásokat a megelőzésre, a védekezésre és a tájékoztatásra fordítsák. Kezdjen el cselekedni a kormány mielőtt tömeges koronavírus beteg lesz Magyarországon.

Az LMP szóvivője Kanász-Nagy Máté szerint az összellenzék támogatja az egészségügyi kabinet erőfeszítéseit a járvány megelőzése érdekében, ugyanakkor pontosabb tájékoztatást és az egészségügyi intézmények jobb felszerelését követelik. Elég volt az országos szintű egészségügyi lopásból és hazudozásból. Cselekedjen a kormány de nagyon gyorsan.