Összellenzék: Ki fizeti Orbán indonéz repkedését?

0

„Törvényes lehet, de semmiképpen sem elegáns”

– kommentálta megkeresésünkre Hadházy Ákos a hírt, hogy Orbán Viktor kormányfő Csányi Sándor OTP-vezér magángépét kibérelve utazott egy nemzetközi pártkonferenciára Indonéziába.

A Miniszterelnöki Kabinet a „járatra személyenként vásárolta meg a repülőjegyeket” – közölte Havasi Bertalan szóvivő. Hadházy szerint több kérdést is felvet a számlával kapcsolatban, ha Orbán nem kormányfőként, hanem a Fidesz elnökeként utazott.

A 24.hu írta meg, hogy Csányi 13 milliárd forintot érő Dassault Falcon magánrepülőjével utazott Yogyakartába Orbán. A Flightradar adatai szerint szerdán kora délután érkezett meg az indonéziai városba.

Elfogadhatja-e egy miniszterelnök törvényesen egy magángép bérlésének a lehetőségét egy piaci szereplőtől? – tettük fel a kérdést Hadházy Ákosnak. Az ellenzéki országgyűlési képviselő (aki nem mellesleg maga is pilóta) közölte, hogy a részleteket ugyan nem ismeri, de

„Orbán vagy a hivatala elvileg állthatott ki számlát, hiszen a gépeket cégek üzemeltetik, s vélhetően Csányiék is számlaképesek”.

Amennyiben pedig leszámlázták, akkor a dolog törvényes lehet.

„Az azonban más kérdés, hogy nem elegáns”

– tette hozzá.

Felvetettük, hogy Orbán a jobbközép pártokat tömörítő Centrista Demokrata Internacionálé (CDI) vezetőségi ülésén vesz részt Yogyakartában. Azaz nem kormányfőként, hanem a párt elnökeként szerepel ott. „Ez már más kérdés” – mondta Hadházy.

Hozzátette: „Ha ez így van, akkor utána fogunk nézni és kérdezni az ügynek”.

Havasi magyarázata szerint – írja a 24. hu – az Európán kívüli utazásra azért választották a magángép kibérlését, mert Orbán által korábban több külföldi útjához igénybe vett honvédségi gépek készenlétben állnak: jelenleg ugyanis Irakban instabil a helyzet, és az ott szolgáló magyar katonák hazahozatala az iraki kormány döntésétől függően bármikor szükségessé válhat.

Hadházy szerint igencsak problémás ez az egész honvédségi repülőgépvásárlási ügy. Már csak azért is, mert a repülőgép akkor drága, ha a földön áll – minél többet parkol, annál drágább.

„Problémás, hogy azért vettek ilyen repülőgépeket a honvédség számára, hogy azok csak néha repüljenek”

– szögezte le.

Hozzátette: a legproblémásabb persze az, hogy letitkosítják, s nem tudni, mikor, minek és merre repkednek.

Az összellenzéki sajtótájékoztatón Vadai Ágnes a DK képviselője, Burány Sándor a Párbeszéd képviselője, Bangóné Borbély Ildikó az MSZP képviselője és Varga-Damm Andrea a Jobbik képviselője tette fel a kérdést a miniszterelnöknek, hogy:

– Miből repül Orbán Viktor Indonéziába?
– Ki fizeti az utazást?
– Ki állja a teljes ellátást?
és ki fizeti a Csányi féle Falcon üzemanyagát?

Válaszok után frissítjük a cikket.