Összellenzék: Kormányváltás után az összes fideszes titkosítást feloldjuk és nyílvánosságra hozzuk!

Az Egységben Magyarországért szakpolitikusai a kormánypártok által elszabotált Nemzetbiztonsági bizottsági ülést követő sajtótájékoztatón jelentették be, hogy elkészült az egységes ellenzék nemzetbiztonságot és a titkosszolgálatokat érintő programja: feloldják a titkosításokat, felülvizsgálják a megfigyeléseket, változtatnak a TEK működésén.

Stummer János, a Nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke közölte, a keddi elmaradt meghallgatás után, hogy a törvényekben rögzített ellenőrzési jogkörét a sorozatos kormánypárti szabotázs miatt képtelen betölteni a bizottság. Ezt az ellenőrzési jogkört egy fontos szervezeti átalakítássa, visszaállítjuk a mindenkori ellenzék kezébe – jelentette ki.

A második programpont a TEK kérdése, Stummer szerint a terrorelhárítás, a hírszerzés kulcsfontosságú terület, ám a rendőrségi, valamint a nemzetbiztonsági rendszeren belül egy furcsa jószág tevékenykedik, egy “pegazus”, vagy inkább egy “kentaur”. Ahhoz, hogy ezen változtatni tudjanak, törvényeket kell módosítani a kormányváltás után.

Molnár Zsolt (MSZP) arról beszélt, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatoknak hazánk szuverenitásának biztosítása a feladata, nincs dolga a politikával. A titkosítással kapcsolatban megjegyezte, az az elmúlt 12 évben piros ász, Jolly Joker volt a kormányzat kezében. Ha a politika ki akarta zárni nyilvánosságot, ezt használták, sokszor “indokolatlan kiterjesztéssel”, “tudatosan”, “parttalanná téve” a folyamatot. Leszögezte, hogy a kormányváltás után felülvizsgálják a titkosításokat – visszamenőleg -, és a politikus ígérete szerint sokkal több információhoz jut nyilvánosság a beszerzésekről, valamint a különböző ügyekről.

A Nemzetbiztonsági bizottság szocialista tagja negyedik pontként a Pegasus kémszoftver kapcsán arról beszélt, hogy felülvizsgálják nemzetbiztonsági érdekből történő titkos információszerzés engedélyeztetését is. Szerinte a jelenlegi egy gumiszabály, és és az engedélyező minisztériumnak és az adott bírának nincs meg a megfelelő szakértői háttere egy érdemi döntéshez, tehát a megfigyelés elrendeléséhez. Ez a helyzet pedig visszaélésre ad okot.

Az LMP-s Ungár Péter a nemzetbiztonsági szolgálatoknál dolgozók alacsony bérezését emelte ki, az Egységben Magyarországért régiós szintre emelné a szakszolgálatoknál dolgozók fizetését, hogy ne kelljen versenyezni a piaci szférával.

Az Alfahír kérdésére Stummer János leszögezte azt is, hogy a nemzetbiztonsági programról megszületett a ellenzéki konszenzusos döntés, amely egy hosszú előkészítő munka eredménye lett.