Összellenzék: Szigorúbb kijárási szabályok kellenek!

0

Orbán Viktor csütörtök délután a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében határozatlan időre meghosszabbítják a kijárási korlátozást. Hetente fognak mérlegelni és dönteni az esetleges további hosszabbításokról.

A bejelentésre az ellenzéki pártok közül egyelőre az LMP és a Jobbik reagált egy-egy rövidebb videóban.

– LMP: Az LMP támogatja a kormány bejelentését, miszerint meghosszabbítják a kijárási korlátozást, és a polgármestereknek adott jogkört is pozitív intézkedésnek tartják. Keresztes László frakcióvezető ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy ahhoz, hogy a polgármesterek élni tudjanak ezzel a jogkörükkel, további információkra lenne szükségük. Keresztes kitért arra is, hogy a kijárási korlátozások miatt az önkormányzatoknak jóval több feladata lett, több város azonban „nem rendelkezik ezen feladatok ellátásához szükséges forrásokkal. Ezért elfogadhatatlannak tartják a kormány azon bejelentett intézkedéseit, miszerint megszorításokkal akarják sújtani az önkormányzatokat.” Ezek az intézkedések károsak lennének és csökkentenék az önkormányzatok védelmi képességét.

– Jobbik: Lukács László, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint Orbán Viktor mai bejelentése „csalódást keltő volt. Azt várták, hogy egy felelősségteljes miniszterelnök igazán felelős döntéseket hoz.” A Jobbik szerint a legszigorúbb kijárási korlátozásokat kell bevezetni azért, hogy „elkerüljék azt, hogy a betegségeknek a száma növekedjen, ezáltal egy hatalmas nyomás nehezedjen az egészségügyre, és olyan helyzetben legyünk, hogy az egészségügy ne bírja a terhelést. Orbán Viktor akkor járt volna felelősségteljesen el, ha a kijárási tilalmak közül eggyel szigorúbbat vezet be és ezzel védi az embereket.” Régóta javasolják, hogy a közterületen, nyilvános helyeken legyen kötelező maszkot viselni! Továbbá kérik, hogy szigorítsanak a kijárási szabályokon.

– MSZP: Tóth Bertalan, az MSZP elnöke közleményben úgy kommentálta Orbán bejelentését, hogy „erre a bejelentésre felesleges volt korlátlan és határozatlan idejű felhatalmazást adnia magának, hiszen most azokra a polgármesterekre bízza az életbe vágó döntéseket, akiktől egy hete még meg akarta vonni a jogköreiket.” Ezzel együtt bízik abban, hogy az emberek által közvetlenül választott települési vezetők, polgármesterek felelős döntést fognak hozni mindenki érdekében.

– Párbeszéd: „ Szigorúbb kijárási korlátozásra van szükség, elégtelen a jelenlegi rendelet meghosszabbítása! Többet kell tenni ahhoz, hogy sikerrel szembeszálljunk az egyre gyorsabban terjedő járvány fenyegetésével, és minél több emberi életet megóvjunk” – írta Facebook-oldalán Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője. Hozzátette, hogy a fővárosban sokkal élénkebb a forgalom, „amióta Orbán Viktor a polgármesterek feje fölött átnyúlva bevezette az ingyenes parkolást az egész ország területén. Az átgondolatlan kormányrendelet hozzájárult a járvány gyorsuló terjedéséhez.” Szerinte b e kell zárni a fodrászszalonokat, a masszázsszalonokat és minden olyan helyet, ahol a 1,5 méteres távolság nem tartható a szolgáltatás jellegéből adódóan. „Ezeknek az intézkedéseknek ugyanakkor kéz a kézben kell járniuk a bezárt üzletek, szolgáltató helyek alkalmazottainak jövedelempótlásával”, írta.

– DK: A DK is támogatja a kormány bejelentését, miszerint meghosszabbítják a kijárási korlátozást, de sokkal szigorúbb intézkedéseket kellene bevezetni – mondta Arató Gergely a DK parlamenti képviselője. Arató hozzátette, hogy a jó idő beálltával sokkal magasabb lesz a szabályokat megszegők létszáma, ezért magasabb intézkedéseket sürget a pártja.

(MTI)