Összeomlás szélén a budapesti egészségügy – a Fidesz lapít!

0

Bősz Anett független képviselő interpellációja Kásler Miklóshoz az Emberi Erőforrások miniszteréhez.

 

Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Államtitkár Úr!

Az elmúlt hetekben többször is érdeklődtem az Egészséges Budapest Programmal kapcsolatban, az Önök válaszai azonban nem oszlatták el az aggodalmaimat.
A budapesti kórházakkal és egészségügyi ellátással kapcsolatban szinte mindennap hajmeresztő tények látnak napvilágot.
Az orvoshiány miatt, a nyári hónapokban, Budapesten az összeomlás határára került a sürgősségi ellátás. Különösen súlyos a helyzet a többszörösen sérültek esetében, ahol a rendes kapacitásnak csak a 75 százalékát tudják teljesíteni.
Egész osztályok mondanak fel egyik napról a másikra, a lehetetlen munkakörülmények, a túlórák és az alacsony megbecsültség miatt.
Az egyik kórházban a radiológusok hiánya miatt a sebészeti osztály sem tudja tisztességesen ellátni a feladatát.
A mentősök azért szállítanak életveszélyes sérülteket egyik kórházból a másikba, mert a kórházak nem tudják, vagy nem akarják fogadni a betegeket.
Folyamatosan műtétek maradnak el, betegek halnak meg a fejetlenség, a szervezetlenség és a forráshiány miatt.
Budapesten a legkritikusabb a helyzet. Miközben a fővárosiak életszínvonala magasabb az EU-átlagnál, a V4-ek közül nálunk a legegészségtelenebbek az emberek, ebben pedig nagy szerepe van a lezüllesztett egészségügyi ellátásnak is.
Szeretném megkérdezni az Államtitkár urat, igaz-e, hogy hónapok óta áll az Egészséges Budapest Program? Szeretném megtudni, hogy az idei évre előirányzott közel 42 milliárd forintos keretből eddig mennyit használtak fel, és pontosan mi valósult meg eddig a tervekből?
Az iránt is érdeklődnék, hogy a kormány végül miért nem járult hozzá az Egészséges Budapest Program fejlesztését koordináló nonprofit gazdasági társaság megalakításához, Tóvizi Attila vezetésével?
Emiatt a szervező munkának továbbra is az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közalkalmazotti keretei közt kell folynia. Amennyiben a Minisztérium Tóvizi Attila kinevezését azzal indokolja, hogy menedzserszemléletű vezetésre van szükség, ez az intézmény biztosan nem az, ahol a kormánybiztos e tapasztalatát kamatoztatni tudja, mert itt elsősorban közigazgatási és szakmai tapasztalatokra van szükség, amivel azonban Tóvizi Attila bevallottan nem rendelkezik.
Tisztelt Államtitkár úr! Kérem Önt, nyugtassa meg a választókat, hogy nem hagyják, hogy a fővárosi egészségügyi ellátás színvonala még mélyebbre süllyedjen. Kérem, adjon magyarázatot rá, miért áll a budapesti kórházak fejlesztése? Hány betegnek kell tovább szenvednie, és hány embernek kell meghalnia, hogy végre történjen valami?

Várom megtisztelő válaszát.

 

Szerző.: Bősz Anett független országgyűlési képviselő.