Összeomlás: Van olyan Covid osztály ahol az ápolók 80%-a felmond

Van olyan intenzív Covid-osztály az országban, ahol az ápolónők nyolcvan százaléka kijelentette: nem fogja aláírni az új munkaszerződést, annak hiányában pedig a munkaviszonya március elsején megszűnik.

 

Az egészségügyi jogviszonyról szóló új törvény egyes pontjai január elseje óta érvényesek. Az orvosok már emelt bért kapnak, a kollektív szerződéseket is hatályon kívül helyezték. Az új munkavállalói megállapodások aláíratását viszont a novemberi járványcsúcs idején elcsúsztatták március elsejére. A törvény szerint az orvosokon kívül a szakdolgozókra is vonatkozik nagyjából minden hátrányos előírás. Számukra is tilos a hálapénz, másodállást ők is csak engedéllyel vállalhatnak, kirendelhetők. Az előnyökből viszont nekik alig jut. Míg az orvosok bére 2022-re a 2019-es szinthez képest háromszáz százalékkal nő, a szakdolgozóké három év alatt csak hetvenkét százalékkal emelkedik. A járványügyi helyzet miatt ráadásul nem mondhatnak fel, csak egyetlen napon. Ha február legvégén nem írják alá az új szerződést, akkor a munkaviszonyuk automatikusan megszűnik – írja a 168 Óra. Ám a lap szerint a szerződés feltételeit még senki sem látta.

– Biztos, hogy sokan elmennek majd – mondta a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Hogy mennyien, attól is függ, hogy mikor kapják meg a szerződést, és abban mi áll majd. De ha bármit elvesznek tőlük, amit korábban már kaptak, juttatást, kiegészítést, pótlékot, akkor sokan azt mondják majd: elég, ennyi volt.

Totálisan kimerült emberekről van szó, akiknek már nagyon alacsony a tűrőképességük. A kórházi főigazgatóság persze kiadott egy ajánlást, hogy a korábbi keresetek ne csökkenjenek. Csak éppen pénzt nem tett hozzá, miközben a megemelt orvosi béreket és pótlékokat kötelező kifizetni. – Tudok olyan kórházat, ahol az intenzív osztályon dolgozók nyolcvan százaléka már bejelentette, hogy nem írja alá a szerződést – tette hozzá Soós Adrianna.

A Független Egészségügyi Szakszervezet felmérése szerint a szakdolgozók húsz százaléka készül arra, hogy elhagyja a pályát, kilencven százalék elégedetlen a bérével. A fekvőbeteg-ellátásban dolgozók fele elhagyná az állami egészségügyet.