Összeszedtük a kijárási tilalom tényeit, ezért csináltunk egy információs összeállítást

Kérdések és válaszok.

Életbe léptek azok a korlátozások, amelyek ezentúl legkevesebb 30 napig meghatározzák az életünket. Bár a Magyar Közlönyben megjelentek a kormányzati, járványügyi szigorítások részletei, még mindig sok a kérdés, hogyan is kell azokat a mindennapjainkban értelmezni. Most szerkesztőségünk összegyűjtötte  a legfontosabb lakossági kérdéseket és válaszokat. Ez azért is fontos, mert súlyos bírságra vagy elzárásra számíthatnak azok, akik nem tartják be az új szabályokat.

 

1. Most akkor este 8 óra után már tényleg nem mehetek sehova sem?

A Közlönyben megjelent rendelet elég egyértelműen fogalmaz ebben a kérdésben. Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. A rendelet szerint ezen okirat tartalmi követelményeit a közbiztonságért felelős miniszter a kormány hivatalos honlapján közzéteszi. A rendelet megjelenését követően ez az igazolás minta letölthetővé is vált a kormany.hu oldalról.

A munkavégzésen kívül is vannak kivételes helyzetek. Ilyennek minősül, az egészségkárosodással, életveszéllyel, életvédelmi céllal vagy súlyos kárral fenyegető helyzet. Szintén a kijárási tilalomtól eltérő helyzetnek számít, ha versenyszerűen sportoló személy edzésen vagy sportrendezvényen vesz részt, edzés vagy sportrendezvény helyszínére, illetve onnan a lakóhelyére, a tartózkodási helyére vagy a szálláshelyére közlekedik.

 

2. Mi a helyzet a kutyasétáltatással?

A rendelet ebben is egyértelműsített: kutyasétáltatás céljából este 8 óra és reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen tartózkodás azzal, hogy a kutyasétáltatáskor a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely 500 méteres körzete nem hagyható el.

 

3. Ha a párom/barátom/rokonom/ismerősöm este 8 órakor vagy később végez a munkával, és van munkáltatói igazolása, elmehetek érte gépkocsival, és hazavihetem?

Nem.

 

4. Este 8 óra óta munkába vinném a páromat. Jó rá az ő munkáltatói igazolása? 

Az igazolás csak arra vonatkozik, aki azt a munkáltatójától a munkavégzésért kapta. Vannak olyan munkahelyek, amelyek például taxicsekket biztosítanak a hazautazáshoz. Ahogy pedig már megírtuk, a taxitársaságok továbbra is az utasok rendelkezésére fognak állni. Rendőri ellenőrzés esetén a taxis szolgáltatása munkavégzésnek számít, az utasnak viszont igazolnia kell, hogy munkából utazik hazafele, vagy éppen munkába tart. Tehát erre a kérdésre is egyértelműen nem a válasz.

 

5. Két bejelentett lakcím, vagy a bejelentett lakhely és a tartózkodási hely között ingázhatok-e este 8 óra után?

Nem.  Az érvényes kijárási tilalom szerint mindenkinek haza kell érnie este 8 órára. Utána csak az közlekedhet, akinek munkáltatói igazolása van a munkavégzésre, vagy arra, hogy a munkaideje átnyúlik a tilalom éjszakai időszakára.

 

6. Ha valaki este 8 előtt valakinek a magánlakásába megy vendégségbe, vagy magánéleti okokból (például a párjához, a rokonához), és nem megy haza este 8 órára, de nem hagyja el a lakást reggel 5 óra előtt, az szabályt sért?

A rendelet alapján mindenkinek haza kell érnie este 8 órára (a kivételes helyzeteket az első válasznál felsoroltuk). Az azonban nem igazán életszerű, hogy a hatóságok elkezdjenek minden lakásba, házba becsöngetni, kik tartózkodnak éppen az ingatlanban. Tehát aki este 8 óra és másnap reggel 5 óra között nem kezd el munkáltatói igazolás nélkül közlekedni, annak nem valószínű, hogy hatósági ellenőrzéssel kell szembenéznie.

 

7. Mi van abban az esetben, ha olyan lakhellyel rendelkezem, amely nincs feltüntetve a lakcímkártyámon sem állandó, sem pedig tartózkodási helyként, de munkáltatói igazolással szeretnék hazamenni este 8 óra után?

A rendelet erre az egyébként nem annyira életszerűtlen helyzetre nem tér ki. A szöveg szerint este 8 óra és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Tavasszal, az első hullámban bevezetett kijárási korlátozások idején a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon az jelent meg, hogy nem szükséges új lakcímkártya készítése abban az esetben, ha nem az állandó, bejelentett lakcímen tartózkodunk. A kormány által közzétett igazolásminta alapján – a személyazonosító igazolványszám/útlevélszám/kártya formátumú vezetőiengedély-szám mellett – fel kell tüntetni a lakcímet/tartózkodási helyet/szálláshelyet.

 

8. Délután végzek a munkával, de még utána hivatalos ügyeket, illetve bevásárlást kell intéznem, majd csak azután indulok haza a több kilométerre lévő lakcímemre, este 8 előtt nem érek haza. Mi történik ebben az esetben?

Hatósági ellenőrzés esetén büntetést jelent, ha nincs munkáltatói igazolás. Meg kell próbálni úgy beosztani az időt, hogy az ügyintézéssel és a bevásárlással is este 8 óra előtt hazaérjünk.

 

Kapcsolódó:

Kijárási tilalom: Innen tölthető le az igazolás amivel az utcán lehetünk!

Orbán kiadta a parancsot: fegyveres katonák lepik el az országot ma estétől

Kijárási tilalom: Fontos részleteket tett közzé a Rendőrség