Öt fideszes trükk, melyeket rendesen beszoptunk mi magyarok

Kamuból sosem elég, ha meg akarod tartani a hatalmadat! – vallja a magyar kormányzópárt. A Fidesz eddigi ténykedése ékes bizonyítéka annak, hogy ha elég sokszor, elég sok helyen, elég sokan elmondanak valamit, akkor attól függetlenül, hogy van-e köze a valósághoz, a népek előzékenyen bekajálják. A Szegedi Kattintós összeszedte azt az öt legátlátszóbb trükköt, melyekkel a Fidesz megtartotta a kétharmadát, és melyek kezdenek kiüresedni napjainkban.

1. Megvédjük a nyugdíjakat. Körülbelül az a módszer ez, amikor a fejedhez pisztolyt szegeznek, és azt mondják karcos, dörmögő hangon: „Add ide a pénzedet, én majd vigyázok rá”. Sokan mégis bevették minden idők leghiteltelenebb nyugdíjvédelmi megbízottjának, a pirított barna Selmeczi Gabriellának, hogy nem csak az ország, de a magánnyugdíjunk is jó kezekben lesz, ha rájuk bízzuk. Ígértek akkor mindent, egyéni nyilvántartást, az összeg átvezetését az állami számlánkra, cukorkát, nyalókát, dó jól meg is fenyegették azokat, akik a sok jó ellenére még mindig a felelőtlenül tőzsdéző magánnyugdíj-pénztáraknál akartak maradni. Később kiderült, nem tőzsdéztek el semmit a pénztárak, a nyugdíjbiztosítónál nem vezették át a pénzt a számlánkra, a közel 3 ezer milliárd forint pedig eltűnt, mint mosogatóvíz a lefolyóban. Százezer ember híján szinte mindenki benyelte ezt, és most folyik a maradék nyugdíjpénztárak kivéreztetése. Orbitális kamuzuhatag.

2. Szabadságharc Brüsszel ellen. Ritkán vívnak szabadságharcot olyan ellenség ellen, amelyhez önként csatlakoztunk, tömérdek pénzzel tömi ki a magyar költségvetést, ugyanakkor korholó szavakon kívül semmit sem tesz, ha magasról teszünk az elvárásaira. A szabadságharcot hódítók, diktátorok, elnyomó hatalmak ellen vívják, nem szövetségesek ellen. Brüsszel nem állomásoztat csapatokat hazánkban (még ideiglenesen sem), nem veri le fegyverrel az ellene lázadókat (mint Moszkva), és hagyja, hogy olyan kormányt válasszanak a magyarok maguknak, amilyet csak akarnak. Ennek ellenére a Békemenet hatalmas tömeget tudott utcára vinni azzal a jelszóval, hogy Brüsszel nem Moszkva. A Fidesz törzsszavazói a szopós malacok mohóságával kajálták be ezt a képtelenséget.

3. Tandíjmentes felsőoktatás. Ahogy megszorítások nincsenek, úgy tandíj sincs. Mintha attól, hogy valamit nem mondunk ki, már nem is létezne. Az ágyba vizelő rokonról sem beszélünk a családi ebédnél, attól még rokon és létezik, úgyhogy mindenki megnyugtatására közöljük, hogy hivatalosan ugyan nem veszünk tudomást róla, mégis tandíjköteles a felsőoktatás legnagyobb része. Ráadásul azoknak, akik abban a kegyben részesülnek, hogy nem kell sarcot fizetniük az államnak, alá kell vetniük magukat a röghöz kötés ősi törvényének is, mely szerint csak akkor vállalhatnak külföldön munkát, ha itthon már ledolgozták a taníttatásuk árát. Itt jegyezzük meg, hogy kórházakat sem zártak be, szárnyvonalakat sem szüntettek meg a vasútnál, de osztályokat szüntettek meg, illetve ritkították a járatokat. Erre szokták a napkeleti bölcsek mondani, hogy adtak annak a kacskaringós barna masszának egy pofont.

4. Magyarország jobban teljesít. Miben teljesít jobban? – tesszük fel az akadémikus kérdést. Folytatódik a középosztály leszakadása, a szegények egyre szegényebbek, a gazdagok egyre gazdagabbak (ők tényleg jól teljesítenek), egyre kilátástalanabb a végzetesen elszegényedett milliók helyzete. A régiós összehasonlításban Magyarország a váláság utáni időszak nagy vesztese, még mindig nem érte el a gazdaság teljesítménye a 2008 előtti szintet, noha pártunk és kormányunk már lassan ötödik éve viszi sikerre az unortodox gazdaságpolitikát. Az oktatási reform néhány kézzelfogható eredménye annyiban foglalható össze, hogy immár nem helyben döntik el, kik vezetik az oktatási intézményeket, hogy a miniszterelnök személyes ismerősei kancellárként irányíthatják a főiskolákat és az egyetemeket, és persze a kisiskolások olyan tankönyvekből tanulnak, melyek tartalmát előtte maximum néhány nyúl ismerhette meg. Attól, hogy a közszolgálati média és az osztódással szaporodó kormányzati szóvivők naponta hússzor elmondják, hogy az ország jobban teljesít, még nem oldódik meg azok problémája, akik a munkanélküliség és kilátástalanság elől a hanyatló nyugatra menekülnek, és nem lesz jobb annak sem, aki 46 ezer forintos közmunkabérből kell, hogy kifizesse az 50 ezer forintos devizahitelét. Stadionokkal persze jobban állunk, mint négy éve, de nézőt nem lehet vásárolni a lelátókra költségvetési pénzen. Orbán Viktor lassan elkezdheti tanulmányozni az akasztói stadion történetét, mert néhány év múlva akár Felcsúton is birkák legelészhetnek a stadion gyepén. A birkák legalább tényleg jobban teljesítenek majd…
kecske.jpg

5. Fülkeforradalom. Parti Nagy Lajos és még sokunk nagy kedvence. A nemzeti átverés kormányának nagy találmánya. A legelső nagy trükk az Orbán-kormánytól, mellyel beizzította a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát, majd ugyanennek a rendszerét. Vakargattuk a buksinkat, hogy mire fel ez a forradalmi hevület, hiszen a szocik gyakorlatilag kiherélték magukat 2006 és 2010 között, a Fidesz megkapta az esélyt, hogy véghezvigyen nagy szerkezeti reformokat, növekedési pályára állítsa a gazdaságot, segítse a válság után munkájukat elvesztő, leszakadó társadalmi rétegeket. Ehelyett forradalmasat játszik a kormány, nyilatkozatokat ad ki, mint Lenin elvtárs az októberi puccs után. Mintha Orbán Viktor is úgy gondolta volna, hogy a forradalom permanens, innentől már csak hergelni kell a népet, és ehhez megtalálni az aktuális ellenségeket. Egy dolog azonban elkerülte a figyelmét: Háborúban, forradalomban rombolás van, nem építkezés, az ellenségeskedések még soha nem hoztak békét a társadalomnak, a folytonos harc pedig azzal jár, hogy egyre több az ellenség körülöttünk. A fülkeforradalom mégis nagy siker volt, amelynek lángját a Békemenet vitte tovább. Most azonban kicsit megtorpant a lendület, hiszen a Békemenet sem tudja igazán, miért is tüntessen. Amerika ellen, az oroszokért, a Simicska Lajos árulása miatt? A főnök kivár, még nem adott egyértelmű utasítást, hogy melyik irányban törjön utat magának a fülkeforradalom. Ahogy a Fidesz stratégáit ismerjük, nem probléma nekik új ellenséget találni, úgyhogy folytatódik a nagy nemzeti parasztvakítást.

Frédi és Béni