Ötödáron vett tésztagyári részesedést Kaposvár országgyűlési képviselője, Gelencsér Attila

0

Nem lesz könnyű dolga a krónikásnak, akinek egyszer majd az Azori-szigeteki kaland hősének, a kaposvári Fidesz helyi erős emberének elmúlt nyolc évi eredményeit kell számba vennie.

Az idén harmadik ciklusát kezdő politikus nevéhez inkább kínos szituációk kapcsolhatók, semmint sikerek. Nagyratörő ambíciói ellenére Gelencsér Attila az országos politika színpadán csupán a parlamenti jegyzőségig vitte, és szűkebb hazájában, Somogyban sem sikerült egyeduralkodóvá válnia. Most viszont megvette élete első üzletrészét – és épp a trafikosztás helyi nyertesei lettek a cégtársai.
A taszári repülőtér sorsa markáns példája Gelencsér sikertelenségének: a 2010-es választási kampányban még gőgös magabiztossággal szólt be elődeinek: „… bízzák Taszárt a következő kormányra!” Azóta eltelet nyolc év, és a szebb napokat látott katonai repülőtérrel nem történt semmi: elhagyottan, gaztól felverve enyészik.
Ráadásul a körülmények arra utalnak, hogy 2010 elején a Nemzeti Vagyonügynökség munkatársai éppen a fideszes handabandázástól megijedve fúrták meg a privatizációs ügyletet, melynek során egy magánbefektető, az Ugarde Kft. hozta volna rendbe a repteret, és üzemeltetett volna egy logisztikai bázist.Gelencsér egyetlen sikeres projektet tudott véghez vinni nyolc év alatt: 2016-ban megbuktatta párttársát, a megyei közgyűlési helyettesét, a Szita Károly barátjaként ismert Jakó Gergelyt.
Jakó, aki 2014-ben vette át Gelencsér helyét a közgyűlés elnöki székében, zavarta Gelencsér köreit, ezért addig áskálódott ellene a Fidesz legfelsőbb régióiban, amíg végül Jakó megromlott egészségi állapotára hivatkozva 2016-ban lemondott.

Igaz, várta őt egy direkt neki kreált „társadalmi kapcsolatok” igazgatói állás az állami tulajdonú somogyi erdőgazdaságnál, a SEFAG Zrt-nél.
Gelencsér viszont beleragadt a Szita Károllyal való végtelen és terméketlen rivalizálásba,

s mivel vetélytársa jóval ravaszabb, s beágyazottsága Kaposváron össze sem mérhető az övével, egyetlen esélye az országos politikai mezőny maradt, miután Szita ott – múltja miatt – nem rúg labdába. Ám Gelencsért is hamar beárazta a miniszterelnök: „helyben korlátozottan használható”, magyarul született kispályás.

A városban az a szóbeszéd járja, hogy Gelencsér esetleg kieszközli odafent, hogy jövőre indulhasson az öreg és fásult Szita Károly helyett a kaposvári polgármesteri székért. Ebben az esetben persze le kellene mondania a képviselőségről, de a képviselői helyre kiírt időközi választáson bejuttatná a maga helyére famulusát, a fidelitasos Olsovszky Árpádot, s így végre ő lehetne a térség ura. Állítólag erre van is némi muníciója – mármint Szita ellen.

Ha van is, valószínűleg nem trafik-ügyben: a 2013-as nagy dohánykereskedelmi osztozkodás idején fideszes körökből származó információk szerint

atlatszo.hu/ orbán Zóna