Ott tartunk, hogy a kórházakban már több a fertőzés, mint a kórházakon kívül

0

2015-ben 68 ezer fertőző betegséget regisztráltak az országban. Ugyanebben az időben még a krónikusan alulbecsült adatok szerint is legalább 78 ezer lehetett a kórházi fertőzések esetszáma, hangzott el az IME egészségügyi szaklap szerdai konferenciáján a Napi.hu beszámolója szerint.

Az elhangzottak szerint a mikrobiológiai vizsgálattal alátámasztott esetek száma is naponta legalább kétszáz – pedig a legtöbb esetben még csak el se végzik ezeket a megerősítő vizsgálatokat. Vagyis a napi kétszáz megerősített eset csak a jéghegy csúcsa, de már ez is éves szinten 340 ezer többletápolási napot jelent. A helyzeten lehetne javítani. Bár a tudományos közmegegyezés szerint a kórházi fertőzéseket lehetetlen teljes egészében felszámolni, pár intézkedéssel akár 20-50 százalékkal is csökkenthető lenne a számuk. Már olyan, az egészségügy teljes költségvetéséhez mérten filléres beruházások is segítenének, mint az, ha megfelelő mennyiségben lenne kézfertőtlenítő a kórházi osztályokon, illetve a kórházi személyzetet rákényszerítenék a rendszeres és alapos kézmosásra, hogy ők maguk ne terjesszék a fertőzéseket betegről betegre haladva a vizsgálatok, kezelések során.

Forrás és bővebben:https://444.hu/2019/10/17/ott-tartunk-hogy-a-korhazakban-mar-tobb-a-fertozes-mint-a-korhazakon-kivul?fbclid=IwAR15-hHyyBD-ajKK5T_Cd6nDYcGdHsM_KTKQLm8N94e8kbpqsUhiQuHY5Og