Ötvenöt milliárd forintból épülhet a debreceni oltóanyaggyár, amit Orbán veje Tiborcz felügyel majd

Magyarország hamarosan képes lesz a koronavírus elleni vakcina gyártására – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Debrecenben. A cívis városban létesülő Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyár és a Nemzeti Oltóanyaggyár megvalósítását kiemelt jelentőségű projektté nyilvánította a kormány.

A Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyár a tervezett ütemezés szerint 2022 végétől, míg a Nemzeti Oltóanyaggyár egy évvel később kezdheti meg működését. A beruházások összes költsége az előzetes kalkuláció szerint nem haladja majd meg az 55 milliárd forintot

– tette hozzá a miniszter.

A fejlesztést a Debreceni Egyetem által e célra alapított gazdasági társaság hajtja végre, a gyár egyetemi tulajdonban marad.

Az idei feladatok fedezetét összesen közel 17 milliárd forint költségvetési forrás biztosítja majd

 

– sorolta Palkovics László.

 

A miniszter szerint fontos, hogy az oltóanyagok esetében az importkitettségünk csökkenjen az épülő gyárak alkalmasak lesznek a koronavírus elleni vakcina és más, a lakosság egészségének megóvásához szükséges oltóanyag előállítására is, ami hozzájárul a hazai ellátásbiztonság növeléséhez.

 

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Az új gyártási és fejlesztési bázis, kutatási és termelési potenciál Debrecenben, az egyetem tudományos, kutatói tapasztalataira, szakembereire építve valósulhat meg.

A fejlesztés tartósan lehetővé teszi a biztonságos ellátást hazai oltóanyagból, ezzel felszámolja a kötelező védőoltás ellátási hiányokat, zavarokat.

 

A Nemzeti Oltóanyaggyár alkalmas lesz létező technológiák adaptálására, a lehetséges technológiai transzferek befogadására is. A miniszter hangsúlyozta, a jelenlegi kutatási eredmények azt jelzik előre, hogy a koronavírus az influenzához hasonlóan beépül az életünkbe, így erre a vakcinafajtára is folyamatosan szükség lesz.

 

Az oltást a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ közösen fejleszti. A magyar tudósok, szakemberek munkájának eredményeként megszülető hazai vakcinát minden bizonnyal nagyobb közbizalom is övezi majd, mint bármely importált terméket.

A nemzeti vakcina-kutató, -fejlesztő és -gyártó bázissal szembeni fontos elvárás, hogy termékei a nemzetközi piacon is versenyképesek legyenek

 

– mondta Palkovics László.

 

A Debreceni Egyetem ugyanakkor a saját oltóanyag előállítása mellett további vakcinák know-how-jának beszerzésére, fejlesztésére, forgalmazására is készül.

Beszélt arról is, hogy készül az Innovációs és Technológia Minisztériumban egy magánegészségügyi stratégia is. Fontosnak tartják a közfinanszírozott rendszerrel való szabályozottabb együttműködést, a szakmai minimumfeltételek bevezetését a betegek érdekében.

 

A szektor nemzetgazdasági szerepének és átláthatóságának erősítése érdemben előmozdíthatja a gazdasági növekedést

 

– tette hozzá a miniszter.

Előzmény:

Egy volt futballista és Tiborcz István neve is felbukkan magyar oltóanyaggyár működtetésében közreműködők történetében.

Ötmillió forintos jegyzett tőkével tavaly év végén bejegyezték az Oltóanyaggyár Zrt.-t, amely cégnek a kormány meghatározó szerepet szán a magyar vakcinagyártásban. A cégnyilvántartás szerint a vállalat bejegyzése december 15-től hatályos. Az alapító a Debreceni Egyetem, a jegyzett tőkét pedig öt darab, egyenként 1 millió forintos névre szóló törzsrészvény alkotja.

 

 

A cég megalapítása időben szinte egybeesett a kormány határozatával, melyben “egyetértett azzal, hogy  a Debreceni Egyetem a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve végezzel el a koronavírus elleni nemzeti oltóanyag kifejlesztését”. Még az előző évi költségvetést terhelve rögvest biztosítottak is 1,63 milliárd forintot a büdzsének az egyetemek, főiskolák finanszírozására szolgáló keretében, további 369,9 millió forintot pedig közvetlenül a Nemzeti Népegészségügyi Központ javára.

A hazai vakcinagyártásról először május táján jött hír, az Operatív Törzs akkor számolt be arról, hogy megkezdődött a munka, folynak a tesztelések, amit akkor ígéretesnek mondott Müller Cecília országot tisztifőorvos. Ezt követően az előző év végén jött újabb hír, akkor a Pénzügyminisztérium említette meg a nagyon fontos döntések között az Oltóanyaggyár megvalósításának előkészítését a 860 milliárd forintos év végi csomag részeként.

A cég székhelye megegyezik a Debreceni Egyetem címével. Főtevékenysége szerint épületépítési projekt szervezésével foglalkoznak, de felvették a tevékenységi körbe a lakó- és nem lakó épület építését, valamint a saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadását, üzemeltetését. Vagyis csupa olyan tevékenységet, amely nem kapcsolódik szorosan a kutatómunkához, hanem annak infrastrukturális feltételeinek megteremtéséhez.

Ez alapján lehet, hogy projektcégről van szó, bár a közreműködők személye inkább a kutatási irányt feltételezi.

Az igazgatóság egy tagból áll, Prépost Eszter Anna a vezérigazgató. A felügyelőbizottságban hárman ülnek: Szabados Andrea, Kereki Edina és Takács Evelin. A női kvóta tehát maradéktalanul érvényesül.

Prépost Esztert az egyetem tudományos igazgatójaként említik korábbi beszámolók, az intézmény honlapján jelenleg a Felsőoktatási-Ipari Együttműködési Központ ügyvivő-szakértőként mutatják be. Az interneten elérhető életrajza szerint az orvosi egyetem elvégzése után multinacionális gyógyszeripari vállalatoknál dolgozott a gyógyszerfejlesztés, kiemelten klinikai vizsgálati területen. Karrierjének egy pontján közép-kelet-európai regionális vezetői pozíciót is betöltött. Ezt követően egy “magyar kockázatitőke alapkezelő kutató-fejlesztő vállalatnak” volt az ügyvezetője – klinikai fejlesztéseket irányítva. Aztán 2017-ben a Debreceni Egyetemen felsőoktatási és egészségipari együttműködésekért felelős tudományos igazgatói kinevezést kapott, mely során “számos, ipari partnerrel közös egyetemi projekt koncepcionális előkészítését és ütemezett kivitelezését felügyeli a szakmai megvalósítók irányításával, összesen 20+ milliárdos költségvetés felett diszponálva, kiemelten egészségiparra koncentrálva.”

A cégadatokból visszakövethetően valóban nem lesz ismeretlen terep a vállalatvezetés Prépost Eszter számára, aki tulajdonosa, egyben vezérigazgatója a debreceni bejegyzésű, 20,8 millió forintos jegyzett tőkéjű BBS NanoMedicina Zrt.-nek, A vállalkozás korábban a Primus III. Kockázati Tőkealap tulajdonában állt – nem kizárt, hogy ez a cég megegyezik az életrajzban említett tőkealappal. A fő profil szerint biotechnológiai kutatással, fejlesztéssel foglalkozó BBS NanoMedicina egyébként a 2020-at megelőző öt évben (tavalyról még nincs beszámoló) veszteséges volt, 2019-ben például -52 millió forint adózott eredményt értek el.

 

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

 

Ennél korábbi, de ugyanarra a debreceni címre bejegyzett cég a BBS Nanotechnológiai Kutatási és Fejlesztési Kft., amelyik “Egyéb természettudományi, műszaki kutatássall, fejlesztéssel” foglalkozik kiemelten. Ennek a 3,1 millió forintos jegyzett tőkéjű vállalkozásnak is Prépost Eszter az ügyvezetője, míg a két tulajdonosa közül az egyik az előbb bemutatott BBS NanoMedicina Zrt., a másik pedig az Asianet Hungary Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Utóbbi a Bánó-családhoz kötődik, és üzleti kapcsolati hálójában szlovákiai cég is felbukkan.

Érdemes külön felhívni a figyelmet az Asianet Hungary Kft.-re, a cég ugyanis 2013 táján beleütközött az akkoriban “intenzív piacszerzésen” dolgozó – nem mellékesen Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető – Elios Zrt.-be. A felek között üzleti vita alakult ki – számolt be akkoriban az Átlátszó – mely perhez vezetett.

Visszatérve az aktuális cégügyekhez, a BBS Nanotechnológia Kft. 2019-es üzleti beszámolója szerint -32,6 milliós adózott eredménnyel zártak, de szemben a másik BBS-társasággal, voltak olyan éveik, amikor pozitív volt az eredményük. Mint például 2018-ban, amikor 351 millióval zártak.

A felügyelőbizottsági tagok céges múltja is tartogat érdekességet. Kereki Edina ugyanis tulajdonos egy olyan, felszámolás alatt lévő cégben –  a Deszab Trade Kft.-ben – ahol egyik tulajdonostársa Böőr Zoltán. Akinek a születési dátuma alapján szinte biztosan a korábbi labdarúgóról van szó. A Debreceni VSC-vel háromszoros magyar bajnok – de Újpesten is megfordult – focista utolsó profi évét 2015-ben zárta le a labdarúgásban.