Pálffy Ilona szerint már jól működik a Nemzeti Választási Iroda honlapja

0

Elképesztően sokat költ az állam a 2019. évi önkormányzati választásokkal kapcsolatos informatikai fejlesztésekre. Nagy kérdés, hogy október 13-án valóban hibátlanul működik-e majd minden.

A szocialista országgyűlési képviselő, Bangóné Borbély Ildikó közérdekű adatigényléssel fordult a Nemzeti Választási Irodához (NVI) a szeptember közepén történt informatikai hibák kapcsán. Az NVI elnökének válaszából az is kiderült, hogy befizetett adóforintjainkból mennyit emésztenek fel a fejlesztések és karbantartások, amelyek csak ezt az egy választást érintik.

Eszerint a Nemzeti Választási Rendszer alapnyilvántartására 97,3 millió, az adatok közzétételére hivatott honlapra (ez a választás.hu) 43,3 millió, a Választási Kommunikációs és Információs Rendszerre 59,2 millió forint megy el.

Persze még nincs vége: 35,3 millió megy el a jelölő szervezetek és a média számára nyújtott adatátadási szolgáltatásra, 54,6 a választási rendszerek minőségbiztosítására és tesztelésére, és az informatikai próbák és főpróbák is elvisznek 30,9 millió forintot. Ez tehát összesen 320,6 millió forint, amit természetesen még áfa is terhel.

Bangóné Borbély Ildikó a szeptember 13-án bekövetkezett informatikai hiba miatt fordult adatigényléssel az NVI-hez, amikor a választás.hu-n a jelöltek némelyike más településen listájában jelent meg, mint kellett volna.

Dr. Pálffy Ilona válaszában ezt a kezdődátumot nem sikerült eltalálni (az NVI szeptember 14-ét írt). A válaszból viszont nem csupán az derül ki, hogy szeptember 14-én 10 óra 45 percre ezt a hibát elhárították, hanem az is, hogy egy másikat 16-ára, újabb kettőt pedig 19-ére sikerült elhárítani. Valamelyest megnyugtató, hogy a hibák az adatközlés szerint a Nemzeti Választási Rendszert, tehát az alapnyilvántartást nem érintették.

Az adatokat kikérő szocialista politikus a Hírklikknek elmondta, hogy egyáltalán nem nyugodt az informatikai rendszer október 13-i működésével kapcsolatban. Bangóné felháborítónak nevezte, hogy a tavaly áprilisi választásokat kísérő informatikai baklövés után 2019-ben ismét ilyen kérdésekkel kell az NVI-hez fordulni. Mint mondta, a ráköltött hatalmas összegekért elvárható lenne a zökkenőmentes működés, 4-5 napig tartó hibaelhárítások nélkül.

 

Via: valasztas.hu