PAP Hírügynökség: A lengyel parlament elítélte a megszállt ukrajnai területeken rendezett kamunépszavazásokat

A lengyel parlament alsóháza (szejm) egyhangúlag fogadta el azt a határozatot, ami elítélte a megszállt ukrajnai területeken Moszkva által rendezett népszavazásokat és felszólította az Európai Uniót, hogy függessze fel a vízumkiadást az orosz állampolgároknak – írta meg a lengyel PAP állami hírügynökség.

A szejm „nem ismeri el az illegitim népszavazások eredményeit” – áll a dokumentumban, ami szerint a szerdán lezárult, az Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló „népszavazásokat”

„félelemmel teli légkörben hajtották végre, megsértve a nemzetközi jog minden normáját”.

A képviselők támogatták Ukrajnát abban a törekvésben, hogy

„teljes mértékben visszaszerezze az ország egész területe felett az ellenőrzést a nemzetközileg elismert jogállásnak megfelelően”.

Határozottan elítélték, hogy az Oroszországi Föderáció által megszállt területek lakosait szolgálatra kényszerítik

„az orosz fegyveres, kisegítő és kollaboráns erőkben”.

Azt írták, Oroszország lakosainak jelentős része támogatja a háborút. Emiatt erkölcsileg megengedhetetlennek nevezik, hogy a „brutális támadó háborút folytató, állami terrorista cselekményeket végrehajtó” Oroszország állampolgárai szabadon mozogjanak Európában.

Az oroszok a háború támogatásának demonstrálására használják fel az EU-ba való beutazás lehetőségét, illetve arra is, hogy „megkönnyítsék az orosz szolgálatoknak a hírszerzési és diverzáns műveletek végrehajtását” – írják.

A szejm támogatja a lengyel kormány nemzetközi lépéseit, amik célja a vízumkiadás leállítása az Oroszországi Föderáció állampolgárainak.

Az EU-tagállamoknak és az uniós szerveknek szolidaritást kellene vállalniuk a megtámadottakkal, és szembeszegülniük a támadókkal – írták.

Lengyelország, Lettország, Litvánia és Észtország a múlt héten korlátozták a schengeni térségbe való belépést az uniós vízummal rendelkező, turisztikai, kulturális, sport- és üzleti céllal érkező oroszoknak, de fenntartották a mentességet többek között az ellenzéki aktivistáknak és humanitárius ügyekben is.

Finnország éjféltől lezárja az oroszok előtt a határt.

(MTI)