Parászka Boróka döbbenetes írása az oltakozásról

Megindult a suttogó propaganda, hogy az erdélyiek Magyarországra járnak “oltakozni”, és “elveszik a magyarok vakcináját”.

 

Várható volt.

 

Ezzel kapcsolatban a következőket érdemes tudni:

“Romániában 2020 december 27-én kezdődött az oltáskampány. Azóta 1 240 000 román állampolgárt oltottak be A 65 év felettieket, egészségügyi ellátásban dolgozókat, krónikus betegeket Pfizerrel. Az oltásra jogosultak körébe tartoznak a pedagógusok és az úgynevezett stratégiai iparágakban dolgozók (élelmiszerellátás, közszállítás, és az újságírók is!). Ebbe, a második körbe tartozók Modernát illetve AstraZenecat kapnak. Naponta több, mint negyvenezer embert oltanak be.
Az oltási kedv még mindig nem nagy. Oltásra a munkáltató, a családorvos, vagy maga az oltásra jogosult regisztrálhat. Az online platform kisebb nagyobb üzemzavarokkal, de működik. Az oltásra jogosulttal az oltóközpontok telefonon, sms-ben és emailen is tartják a kapcsolatot. Megtörténik, hogy a saját körzetében nem talál az ember oltóanyagot, ilyenkor átjelentkezik egy távolabbi oltóközpontba. Volt olyan, hogy több száz kilométert utaztak az emberek azért, hogy mihamarabb megkapják az oltást.”

Attól tehát, hogy az erdélyiek “elveszik” a magyarok vakcináját egyáltalán nem kell tartani. De arra elég sok példát tudok, hogy Magyarországon élő, kettős állampolgársággal rendelkező emberek élnek a lehetőséggel, és inkább Romániában kérik a vakcinát, mert itt biztosan Pfizer, Moderna vagy AstraZeneca jut nekik.

 

Szerző. Parászka Boróka újságíró.