Párbeszéd: Az Európai Bizottsághoz fordulunk a Fertő-tó rombolása miatt

A Fertő tó több mint egy éve tartó, példátlan és jogszerűtlen környezetpusztítása visszafordíthatatlan károkat okoz. A legutóbbi kulturális értékű tájrombolás, a Fertő tavi cölöpházak elbontása után az Európai Bizottság Környezetvédelmi biztosának beavatkozását kérjük, hogy Mészáros Lőrinc megalomán hobbiberuházását a Fertő tónál leállítsák.

 

Tavaly év végén az Európai Bizottság eljárást indított a magyar kormány ellen a köz- és magánprojektek környezetre gyakorolt hatásainak vizsgálatáról szóló uniós irányelv átültetésének elmaradása miatt, részben a Fertő-tavi eset kapcsán. A közelmúltban szintén panaszbeadvánnyal fordultunk a Bizottsághoz a magyarországi Natura2000 területeken zajló szisztematikus környezetpusztítás miatt, külön kiemelve a Fertő-tó esetét.

 

Szintén tavaly ősszel a Greenpeace, a WWF, a Magyar Madártani Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége, valamint több mint 70 másik természet- és környezetvédelmi szervezet nyilatkozatban hívta föl a magyar és az európai hatóságokat nagy tavaink, így különösen a Fertő-tó védelmére.

 

Sajnálatos módon ugyanakkor az eddig elindult eljárások sem a part menti élőhelyek, sem a tájjal harmóniában álló nádfedeles cölöpházak letarolását nem tudták megakadályozni.

 

Ahhoz, hogy a vonatkozó uniós normáknak érvényt szerezve a Natura2000 terület teljes elpusztítását meg lehessen akadályozni, az Európai Bizottság haladéktalan és határozott közbeavatkozására van szükség. Ehhez a folyamatban lévő eljárások, illetve a Bizottságnak az uniós szerződések őreként biztosított jogosítványok kellő felhatalmazást adnak.

 

Ezért Jávor Benedek Budapest Brüsszeli Képviseletének vezetőjével, a Párbeszéd uniós tanácsadójával, Kocsis-Cake Olivio a Párbeszéd országgyűlési képviselőjével közösen levélben fordultunk Virginijus Sinkevičius, az Európai Bizottság Környezetvédelmi biztosához, közbenjárását kérve hogy állítsák le az európai jelentőségű védett terület jogszerűtlen, kizárólag profitszempontok miatt történő tönkretételét.

 

Petíció: Valódi párbeszédet követelünk lakóhelyünk tervezéséről! | Párbeszéd Magyarországért (parbeszedmagyarorszagert.hu)

 

(A teljes levél kommentben olvasható)