Parragh László: “Minden nyugdíjasnak öröm, hogy a kormány visszaengedi őket dolgozni a munkaerő piacra!”

0

A nyugdíjasok egy része szívesen visszamegy a munkaerőpiacra – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerdán a Fidesz közeli M1 aktuális csatornán.

Az MKIK elnöke azt mondta, a nyugdíjas szövetkezeteken keresztül foglalkoztatott munkavállalókkal részben enyhíthető a munkaerőhiány, a munkáltatónak pedig előnyt jelent a kisebb közteher, és az, hogy szakképzett alkalmazottat talál. Parragh László úgy látta, jellemzően a korábbi saját szakmájukba mennek majd vissza sőt feltételezhetően a kecsegtető kormány ajánlatok miatt “rohanni” fognak a nyugdíjasok dolgozni Magyarországon.

Idén Januártól jobban megéri a nyugdíjasoknak a munkavállalás, mert nem kell majd járulékokat fizetniük, csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót. Parragh László szerint 80 és 120 ezer. Ennyien hiányoznak a munkaerőpiacról Magyarországon. Ezeket a réseket be lehetne tömködni nyugdíjasokkal, csak menjenek is dolgozni – tette hozzá Parragh.

A most benyújtott adótörvények szerint a kormány egyre több nyugdíjast ösztönözne, arra, hogy dolgozzon. Így januártól a munkaviszonyban foglalkoztatott nyugdíjas munkaadójának nem kell a jövő évtől sem szociális hozzájárulási adót, sem szakképzési hozzájárulást fizetnie. A javaslat szerint magának a munkavállaló nyugdíjasnak pedig nem kell majd egészségbiztosítási-és nyugdíjjárulékot fizetnie. Mindössze 15 százalékos személyi jövedelemadót vonnak le a béréből. És itt még nincs vége a kedvezményeknek. Amennyiben a minimálbér 12-szeresét elérte a jövedelem, akkor megszűnt a nyugdíjfolyósítás. Ez a szabály megváltozik, a korlát eltörlésre kerül.

Sokak szerint ezekkel a könnyítésekkel gyakorlatilag kihúzták a talajt a Nyugdíjas Szövetkezetek alól, hiszen eddig csak ott voltak kedvező foglalkoztatási feltételek. A Híradónk által megkérdezett szövetkezet elnöke szerint viszont ezek a szervezetek biztos lábakon állnak és biztonságot nyújtanak a nyugdíjas munkavállalóknak.

olkt.hu/MTI