PDSZ: A TANÁROK TESZTELÉSE CSAK POLITIKAI SZÍNJÁTÉK, IDŐHÚZÁS!

Az ugytudjuk.hu információ szerint.
Semmiféle iránymutatás nem érkezett az intézményekhez, fenntartókhoz, hogy miként kell eljárni pozitív eredmények esetén. Így sok esetben egy pozitívra tesztelt tanárt csak hazaküldik, majd mindenféle kontaktkutatás nélkül üzemel tovább az intézmény. A táppénzt csak két részletben tudja kifizetni az állam, a tanárokon kívül viszont rengeteg egyéb munkatárs is dolgozhat az iskolákban, ők egyszerűen el lettek felejtve.

Folyik az oktatási intézmények tesztelése, nem minden tanulság nélkül – írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A PDSZ szerint a kormány arra kívánja felhasználni a tesztelést, hogy időt húzzon: úgy csinál, mintha csinálna valamit, hogy így talán megússza, hogy határozott intézkedéseket kelljen hoznia. Pedig a kiszivárgó eredmények, körülmények döbbenetesek. Jó hír viszont, hogy hosszú hetek után talán hajlandó lesz érdemben foglalkozni a 100%-os táppénz kérdésével.

Mint írják, ez a tesztelés egy drága, rengeteg áldozattal járó pótcselekvés. Így lehet összefoglalni mindazt, amit hétfő, azaz az oktatási intézmények „célzott tesztelésének” indulása óta el lehet mondani. Hogy miért? Mert ebben a formában mindez nem tűnik másnak, mint egy jól kimunkált zsebkendőtrükknek, aminek az a célja, hogy minél később kelljen meglépni az elkerülhetetlent: bezárni az iskolákat, óvodákat.

Kezdjük először is azzal, hogy a tesztelés eredményeit – a használatban lévő teszttípusnak betudhatóan – nem árt óvatosan kezelni: a pozitív tesztek minden esetben pozitívnak tekinthetők. A negatív eredmények azonban koránt sem jelentik azt, hogy a leteszteltek valóban nem is hordozzák a vírust: a negatív eredmények pontossága ugyanis alacsony. Ez az, amiről még a miniszterelnök is úgy nyilatkozott, hogy 50% körüli a pontossága. Azaz akit negatívnak teszteltek, az még nyugodtan lehet pozitív is.

Másképp fogalmazva: akármilyen is lesz a tesztelésekkel kimutatott pozitív tesztek aránya, az mindenképpen alacsonyabb lesz annál, ami ténylegesen igaz.

De nem is ez a legnagyobb gond.

Az igazi probléma az, hogy a tesztelés indulásával semmiféle iránymutatás nem érkezett az intézményekhez, fenntartókhoz, hogy hogyan is kell eljárni pozitív eredmények esetén.

Sajnos jellemző eljárás, hogy a pozitívra tesztelt kollégákat hazaküldik, majd mindenféle kontaktkutatás nélkül üzemel tovább az intézmény. Mire történik valami, addigra jellemzően már több napot is üzemelt az intézmény a – többé-kevésbé – megszokott módon, ahelyett, hogy egy világos protokoll szerint azonnal megvédenék az intézményben tanulókat, dolgozókat. Erről számtalan hozzájuk beérkező üzenet tanúskodik:

“kiszűrtek 2 covid-ost, és azóta semmi. ÚGY TUDOM, ha van fertőzött, akkor zárni kell, Maruzsa mondta, Eduline írta. Ha ez így van, akkor miért vagyunk ma is itt? Mit tudtok erről?”

“A szűrésen 2 kolléga lett pozitív. Hazaküldték őket. 72 tanárból hivatalosan a korábbiakkal együtt összesen 8 pozitív. A hiányzó tanárok száma jóval magasabb, tegnap a felsőben 15. Nagyon-nagyon nehéz a munkát szervezni, a helyettesítéseket ellátni.“

“a 12 fős tantestületből 2 kolléga gyorstesztje lett pozitív. 2 kolléga pedig az otthonában várja, hogy elvégezzék rajta a másik tesztet (PCR). Így, már alig bírjuk ellátni a többiek helyettesítését. A tanulóink közül 1 fő 8.osztályos várja már 1 hete az otthonában, hogy elvégezzék rajta a tesztet (PCR). 1 hete nem volt képes elvégezni a tesztet az egészségügy sem a tanulónál, sem pedig az egyik kollégánknál! Mi van ebben az országban? A többi diákunkról nincsenek ezirányú információink.“

“Az intézményükben több pedagógus volt, aki nem kérte a tesztelést, mert a tankerület (XY Tankerületi Központ) NEM FIZET senkinek 100%-os táppénzt.
Sajnos a tantestületben és a gyerekek körében is magas a fertőzöttség. A tanulók létszámának 10-20%-a (pontos adatunk nincs) a tanárok is 5 és 10% között mozognak.
A hétfői napon lezajlott tesztelésen 3 pedagógus gyorstesztje lett pozitív, így ők azonnal elhagyták az intézményt.
Karácsony előtt egy ilyen szintű pénzkiesés nagyon fájdalmas tud lenni.”

Nyilvánvaló, hogy a tesztelés önmagában semmit sem ér: ha a pozitív kolléga el is hagyja az intézményt, és a közvetlen kontaktjai továbbra is bejárnak, akkor a fertőzés továbbadásának veszélye továbbra is fennáll.

Azt írják, ha a kormányzat nem csak látszatintézkedéseket kívánna hozni, hihetetlen költségekért, akkor már létezne olyan, minden intézményre érvényes protokoll, ami előírná, mit kell tenni egy pozitív, tünetmentes hordozó kiszűrésekor. Amiben nem csak az azonnali karantén szabályai lennének lefektetve, de az is, hogy minden érintettet, pedagógust, technikai dolgozót és diákot is azonnal tesztelni, elkülöníteni tudjanak. Ugyanis az a hozzájuk özönlő szülői üzenetek szerint is teljesen érthetetlen, hogy még ott sem tesztelik a diákokat, ahol kimutattak ilyet – nem is beszélve arról, hogy amennyiben az intézményrendszer 20-25%-a már a kormány szerint is átfertőződött, akkor egy teljes tesztelés minimum indokolt lenne. Különösen, ha ez a 20-25%-os eredmény egy nem kötelező, nem átfogó, nem minden munkavállalót érintő és a ténylegesnél garantáltan alacsonyabb eredményt produkáló tesztelési kör közepén születik.

Szeretlek Egerszeg