Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete: azonnal be kell zárni az iskolákat, óvodákat!

0

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint be kell zárni a közoktatási, köznevelési intézményeket. A közvéleményt megtévesztőnek és pánikkeltőnek tartják Gulyás Gergely szerdai állítását a tanév esetleges megismétléséről.

A nyilvánosságra hozott adatok szerint igaz, hogy az átlagos kontaktok alapján a fertőzés valószínűsége 8 százalékos, de a családon belül és zárt csoportokon belül ennek akár hatszorosa lehet a fertőzés veszélye. Bár a fiatal korosztály megbetegedési rátája szerencsére alacsony, észrevétlen vírushordozóként azonban nagy veszélyt jelenthetnek a vírus terjedése szempontjából – írja közleményében a PDSZ.

Úgy vélik, fontos lenne minden fronton a megelőzés, az, hogy a gyermekek, az óvoda, iskola ne legyen terjesztője a vírusnak, hiszen sok helyen még mindig nincs kézfertőtlenítő, de van, ahol a szappan és a kéztörlő is hiányzik. Azt a tényt sem szabad figyelmen kívül, hagyni, hogy a pedagógusok átlagéletkora már igen magas, és sok intézményben a nyugdíjas kollégák alkalmazásával tudják csak enyhíteni a tanárhiányt.

Mivel a tegnapi napon a közvéleményt megtévesztő, fölösleges és pánikkeltő állítás került a nyilvánosság elé, miszerint a kéthetes bezárás miatt meg kéne ismételni a tanévet, elengedhetetlennek tartjuk ezúton is leszögezni: nincs ilyen kötelezettség

– írják, meg nem nevezve Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert, de egyértelműen az ő kormányinfón elhangzott szavaira reagálva. Gulyás azt mondta, egy esetleges iskolabezárás

„a teljes tanév megismétlését és érvénytelenítését eredményezné”.

Emlékeztet a PDSZ, hogy a köznevelési törvény alapján

„a fenntartó egyetértésével az iskola igazgatója – az elmaradt heti pihenőnapok igénybevételének biztosítása nélkül is – elrendelheti a hat tanítási napból álló tanítási hét megszervezését, valamint a tanuló heti kötelező óraszámát meghaladó tanítás megszervezését, ha a rendkívüli tanítási szünet miatt az előírt követelmények átadását, elsajátítását nem lehet megoldani”.

Tehát csak akkor kell elrendelni a tanítási napok pótlását, ha a szünet miatt az előírt követelmények átadását, elsajátítását nem lehet megoldani. Amennyiben az iskola távoktatást szervez, a tantervi követelmények elsajátítása megoldható – írja a PDSZ. Hozzáteszi azt is, hogy a tanév rendjéről szóló miniszteri rendeletet nyugodtan lehet módosítani, és szükség esetén a tanítási év rövidíthető.

A PDSZ mindezek alapján azt kéri, hogy a kormány mielőbb rendeljen el rendkívüli szünetet. És arra bíztatják az igazgatókat, hogy ők is forduljanak hasonló kéréssel a kormány illetékeseihez, mivel szerda óta kormányrendelet vonta el tőlük átmenetileg annak jogát, hogy helyben hozzák meg ezt a döntést.