Pedagógusok Szakszervezete: Egy átdolgozott nyár után hullafáradt pedagógusok kezdik majd a tanévet

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint az alacsony bérezés miatt a tanárok egy része végigdolgozza a nyarat is, így nem tudja megfelelően kipihenni magát a szeptemberi tanévkezdésre. Egyébként átlagosan minden harmadik pedagógus vállal nyáron pluszmunkát fizetése kiegészítéséért.

Totyik Tamás szerint „a magántanítványok fogadása az, ahol igen jelentős volt az arány, minden második kollégánk munkát vállalt”.

Plusz feladatokat egyébként a tankerületek és az intézményvezetők is adnak nyárra a pedagógusoknak, és néhányan animátornak mennek gyógyfürdőkbe, nagyobb cégekhez, szállodákba, a fiatalok pedig rendszeresen kötnek ki ilyenkor a vendéglátásban – mondta az Infostartnak.

A nyári napközis táborokban igénybe vett pedagógusok fizetségét a szakszervezeti vezető szánalmasan alacsonynak tartja, óránként 500 forint ez az összeg, az is utalványban.

A külföldi nyelvi táborokba beosztott tanárok esetében nincsenek ugyan adatok, de az alelnök hallomásból úgy tudja,

„kezd hasonlítani az elfogadható bérezéshez, de a pénz a piaci árakhoz képest még mindig kevesebb”.


Totyik Tamás azt mondta:

„Egy pedagógus kollégától hallottam, hogy ha egy strandra elmegy lángossütőnek, annak az óradíjnak az egyharmadát kapná. Természetesen a két munkát nem lehet összehasonlítani”

– tette hozzá.

A nyelvi táborokkal összefüggésben elmondta, hogy bár a politika úgy döntött, ahogy, szerinte helyesebb lenne az arra szánt pénzt minőségi iskolai nyelvoktatásra fordítani.