Pedró López: Kívül tágasabb!

Pedró López, az Európai Néppárt parlamenti frakciójának szóvivője azt mondta az EUrológusnak, hogy ők is csak Szájer József közleményéből értesültek a lemondás tényéről.

Személyes döntésről van szó, így a képviselőcsoport nem kommentálja az ügyet

– mondta a szóvivő. Az mindenesetre nagyon szokatlan, hogy egy távozó képviselő nem a saját pártját, hanem az EP elnökét tájékoztatja elsőként – legalábbis hivatalosan. Ez is tovább mélyítheti a szakadékot a Fidesz és a Néppárt jelentős része között, különösen, hogy az elmúlt napokban nem ez volt az egyetlen olyan történés, amely fokozta a feszültséget.

Szájer ügye egybeesik a Deutsch Tamás kizárására vonatkozó kezdeményezéssel, Demeter Szilárd gázkamrás cikkével, és mindez abban az időben történik, amikor Orbán Viktor meg akarja vétózni az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot”

– mondta megkeresésünkre Gyöngyösi Márton. A jobbikos EP-képviselő szerint Szájer hídépítő szerepe sok nehéz helyzeten átsegítette már a Fideszt, ez a jövőben hiányozni fog, de “ez azt is jelentheti, hogy eldőlt a Fidesz sorsa az Európai Néppárton belül”.

netáris Tanács tagja lesz, a döntés azonban hirtelen jött, mert egy olyan személy – Báger Gusztáv – helyére ül be, akinek fél év volt hátra a hatéves mandátumából.

 

A Fidesz-keringő

Ebben a helyzetben a Fidesz előtt álló legvalószínűbb, leglogikusabb út az lenne, ha átülnének az Európai Konzervatívok és Reformerek Szövetségébe (ECR). A Brexit előtt a brit kormánypárt képviselői voltak ennek a csoportnak a legnagyobb tényezői és szintén nagyon befolyásos volt a lengyel kormánypárt. A britek kilépésével a Jog és Igazságosság (PiS) párté lett az irányító szerep, ám a képviselőcsoportnak most csak 62 mandátuma van, vagyis hiába lépne be a Fidesz 13 képviselőjével, továbbra is a kisebb frakciók között lennének, amelynek semmilyen beleszólása nincs az európai folyamatokba.

Szigorúan elméleti síkon: abban az esetben, ha összeállnának a szélsőjobboldali, populista Identitás és Demokrácia frakcióval, még mindig csak mintegy 150 helyük lenne a 705 fős parlamentből, vagyis az áhított egyharmados blokkoló kisebbség is nagyon távoli álom lenne. Holott a 2019-es EP-választási kampányban a Fidesznek az európai nemzeti-konzervatív erők egyesítésével valami hasonló célja volt. Aztán a választók felülírták ezt a szándékot és folytatódhatott a Néppárton belüli kiszorítósdi, ennek vagyunk tanúi most is, például a Deutsch Tamással szembeni kizárási kezdeményezés formájában. De ebben az ügyben Szájer Józsefnek már nem osztottak lapot.

via. HVG