PEGASUS-TITOK

Nem árulja el a Pegasus gyártója, hogyan került a kémprogram a magyar és a lengyel kormány kezébe
És azt sem, vizsgálja-e a Pegasus magyarországi felhasználását.
Ha az ügyfeleink a Pegasus programot az előírásokkal szemben nem a terrorizmus vagy a bűnözés elleni harcra használják, és az emberi jogokat megsértve alkalmazzák, akkor a kivizsgálást követően felbontjuk velük a szerződést, és megvonjuk tőlük a rendszerhez való hozzáférést – fejtette ki a kémprogramot gyártó izraeli cég, az NSO képviselője az Európai Parlament (EP) vizsgálóbizottságának az ülésén.
Chaim Gelfand, a vállalat jogtanácsosa nem tudott, illetve nem kívánt válaszolni a kérdésekre, hogy a vállalat folytat-e vizsgálatot a Pegasus magyarországi alkalmazásával kapcsolatban. Nem felelt arra sem, hogy milyen alapon adták el a kíberfegyvert az évek óta európai jogállamisági eljárás alatt álló Magyarországnak. Annyit azonban elárult, hogy van olyan kormány, amelynek a mai tudásuk alapján már nem adnák el a Pegasust.
Mint ismeretes, az Orbán-kormány mások mellett újságírókat, üzletembereket, ellenzéki politikusokat figyelt meg a telefonjukra telepített, lehallgatásra alkalmas kémprogram segítségével. A hazai vizsgálatok nem tártak fel jogellenes magatartást, az EP azonban áprilisban vizsgálóbizottságot állított fel annak felderítésére, hogy történtek-e illegális megfigyelések az EU több tagállamában.
A szakbizottság tagjai felháborodottan fogadták, hogy konkrét kérdéseikre nem kaptak konkrét válaszokat.
Az izraeli meghívott elmondta a parlamenti meghallgatáson, hogy az NSO kizárólag kormányokkal, illetve kormányzati szervekkel áll kapcsolatban, magáncégeknek nem árulja a szoftvert. Megerősítette, hogy a Pegasus nem használható tömeges megfigyelésre, csak terrorizmussal vagy bűnelkövetéssel gyanúsított, célzott személyek ellen szabályos bevetni. Közölte azt is, hogy az izraeli cég nem fér hozzá a kiberfegyver segítségével összegyűjtött adatokhoz, és ezt vizsgálat esetén is csak a vásárló külön engedélyével teheti meg.
Via nepszava.hu