Pegasus-ügy: Pintér a Nemzetbiztonsági Bizottság zárt ülésén hajlandó válaszolni kérdésekre

A belügyminiszter szerint az elmúlt 11 évben nem folytattak a magyar titkosszolgálatok illegális megfigyelést.

Kivizsgálják-e, hogy milyen szervezetek kémkednek a magyar politikusok és közéleti szereplők után? – tette fel a kérdést Ungár Péter és Hohn Krisztina LMP-s képviselők Pintér Sándor belügyminiszternek.

Az LMP-s képviselők konkrét személyre is kitértek, tudni akarták, hogy Gémesi György, Gödöllő polgármesterét lehallgatták-e. „Ha nem, akkor ki a felelős egy közéleti szereplő lehallgatásáért?” – írták.

Azt is tudni akarták, hogy a magyar kormány a jogszabályok betartása mellett igénybe vette -e az izraeli cég Pegasus nevű kémszoftverét az elmúlt tíz évben?

Pintér azt írta a válaszában, hogy „a BM a jelenleg rendelkezésére álló adatok alapján egy – eddig ismeretlen szervezet által – nemzetközileg gerjesztett botrányt feltételez, amelynek középpontjában nem Magyarország titkosszolgálatai állnak.”

Azt is hozzátette, Magyarország demokratikus jogállam, nemzetbiztonsági védelmét a Belügyminisztérium látja el. Feladatának teljesítése érdekében – az alkalmazott eszközök és módszerek tekintetében – a hatályos jogszabályok betartásával jár el. “Magyarországon a leplezett eszközök alkalmazására feljogosított állami szerveket kormányzati és kormányzattól független intézmények rendszeresen ellenőrzi” – írja.

„Kijelentem, 2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak. A lefolytatott ellenőrzések eredményei alátámasztják állításom”

– írta a belügyminiszter, majd azzal zárta a válaszát, hogy konkrét kérdésekre az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága zárt ülésén hajlandó válaszolni.

Forrás:https://hvg.hu/itthon/20210721_pegasus_ugy_pinter_sandor