Pentagon: Több orosz katona megadta magát vagy a saját járműveiket szabotálja, hogy elkerülje a harcokat

A rossz közérzet és az üzemanyag- meg élelmiszerhiány miatt Ukrajnában több orosz katona is megadta magát, vagy a saját járműveit szabotálta, hogy elkerülje a harcokat – írja a New York Times a Pentagon egyik magas rangú tisztviselőjére hivatkozva.

A tisztviselő szerint teljes orosz egységek harc nélkül letették a fegyvert, miután meglepően merev ukrán védelemmel találkoztak. Az orosz katonák jelentős része fiatal sorkatona, akit rosszul képeztek ki, és nincs felkészítve egy ekkora támadásra.

Egyes esetekben az orosz csapatok szándékosan kilyukasztották a járműveik benzintartályát, feltehetően azért, hogy elkerüljék a harcot – mondta a tisztviselő.

 

 Fotó: EyePress via AFP

 

A forrás azt nem volt hajlandó elárulni, hogy a Pentagon hogyan készítette el ezeket az értékeléseket (de vélhetően elfogott orosz katonák nyilatkozatai és a lehallgatott kommunikáció alapján), vagy hogy ezek a kudarcok mennyire elterjedtek a szerteágazó háborúban.

De amerikai tisztviselők szerint ezek a tényezők segíthetnek megmagyarázni, miért halad olyan lassan Kijev felé a hatalmas kb. 70 km-es orosz hadoszlop.

A Pentagon illetékese szerint ezzel együtt is nagy hadereje van Oroszországnak, az ukrajnai határokhoz rendelt több mint 150 ezer orosz katona 80 százaléka csatlakozott a harchoz.