Pénzt mostak Orbánék Macedóniában

0

Egy szlovén cég állítólag a magyar kormány számára mosott illegális pénzt, hogy Észak-Macedóniában folytatandó propagandát támogassanak – erről számolt be a Total Slovenia News.

A régió két további oknyomozó újságíró-szervezetével közösen készített cikket az Oštro című portál közölte, még pénteken. A gyanú szerint, a pénz a magyar állami költségvetésből származik.

Az már korábban kiderült, hogy Orbán Viktorhoz közelálló üzletemberek hozzájárultak az SDS párthoz kötődő szlovéniai, illetve a VMRO-DPMNE-hez közeli észak-macedóniai orgánumok finanszírozásához.

Az új hír alapja, hogy az észak-macedóniai pénzügyi rendőrség 2018-ban nyomozást indított az ügyben – egy Szlovéniából érkezett jelzés nyomán. Ez egyebek között olyan dokumentumokat is tartalmaz, amelyeket a szervezett bűnözéssel és korrupcióval foglalkozó oknyomozói újságíró-projekt tárt fel – ezekben a magyar Direkt 36 anyagai is szerepeltek.

A nyomozás központi ügye egy 2,94 millió eurós hirdetési szerződés, amelyet 2017-ben írt alá Schatz Péter magyar vállalkozó a tulajdonában lévő R-POST-R szlovéniai kiadó nevében, a Target Media észak-macedóniai céggel.

Schatz, akinek nagy szerepe volt az SDS-hez közelálló szlovéniai média körüli üzletekben is, a Target Mediát használta fel az észak-macedóniai Alfa TV megvásárlására, és a Ripostmk.com ottani portál létrehozására. A nevezett 2,94 millió eurós szerződés alapján, mindkét sajtóorgánum 2017 augusztusától 2019 februárjáig lehozta a hirdetéseket.

Az illetékes észak-macedóniai rendőrség szerint, a hirdetések olyan kis magyar cégeket népszerűsítettek, amelyek az ország piacán egyáltalán nincsenek jelen, és amelyekkel kapcsolatban nem regisztráltak Macedóniából származó importokat, sem a hirdetések előtt, sem azok után. A szerződésben szereplő összeg messze eltúlzott voltát jelzi, hogy egy skopjei marketing-ügynökség legnagyobb ügyfele évente kevesebb, mint félmillió eurót fizet hat tévéállomáson, rádióban és portálon fő műsoridőben közölt reklámokért.

Az észak-macedóniai rendőrség szerint gyanítható, hogy a pénz illegális forrásokból származik, és hogy a szerződések célja az volt, hogy az összeget észak-macedóniai cégek útján mossák tisztára. Arafat Muaremi, a nyomozás vezetője, a pénzügyi rendőrség igazgatója, azt gyanítja, hogy a pénz a magyar állami költségvetésből van. Az illető az egyik feltárásban résztvevő portálnak elmondta: a nyomozás eredményét 2019. augusztusában továbbította az észak-macedóniai ügyészségnek, de vádemelés még nem volt.

Az ügyészség megerősítette, hogy ismeri az ügyet, de arra nem válaszolt, hogy miért nem történt semmi.

Muaremi azt is elmondta, hogy a szlovéniai kollégák tájékoztatták arról, hogy a pénz Magyarországról érkezett, de „a magyar hatóságok semmilyen módon nem akartak sem beszélni, sem együttműködni” a nyomozó hatósággal.