Perintfalvi Rita: Amikor a Húsvét is egy kirakat!?

AMIKOR A HÚSVÉT CSAK EGY KIRAKAT!?
Olvasom ezt az interjút Hodász Andrással és aggódom érte. És nem csupán érte aggódom, hanem azokért a tisztességes papokért, lelkészekért is, akik próbáltak az elmúlt években ellentartani azoknak a folyamatoknak, amelynek folyományaként az Orbán kormány teljesen lerombolta az egyházak szabadságát. Végletes kényszerhelyzetbe hozta őket: vagy önként engedelmeskednek és a politika ócska csicskásaivá válnak, vagy anyagilag ellehetetlenítik és tönkre teszik őket. Ha tudnátok, mennyi tragikusan szomorú történetet ismerek! Amelyekről soha nem fogtok olvasni a lapokban, mert akikkel történt, azokat hallgatásba kényszeríti a diktatúra. Most ezt a posztot értük írom. Hogy tudjatok róla, miként járnak az ellenállók!
Sokan azért nem beszélnek, mert rettegnek maguk is, hogy ugyanúgy járnak, mint Iványi Gábor egyháza. Vagyis nyílt és agresszív üldözés vár rájuk. Lelki megtörés, a hatóságok sorozatos és véget nem érő vegzálása, bírságok, büntetések. Miközben minden társadalmilag hasznos tevékenységüket, amit folytatnak, ellehetetlenítenek. Nem tudják fenntartani az oktatási, egészségügyi, szociális intézményeiket, nem tudják kifizetni a dolgozóik bérét.
Sokan vannak, akiket már befenyítettek, hiszen megcsinálták velük, hogy egy-egy kormánykritikus megszisszenésük után azonnal megvonták a támogatások egy részét, rögtön demonstrálva számukra, hogy itt kérem szépen a „bűn nem kifizetődő”. Vagy ha bizonyos témákban – pl. az egyházon belüli szexuális visszaélések felszámolása – próbáltak konstruktívan tenni, abban a pillanatban leszóltak nekik “fentről”, hogy ez még egyszer elő ne forduljon!
Hallottam olyat is, hogy ha a lelkészi gárda egy kérdésben szembement a kormány akaratával, mert nem bírta elviselni a lelkiismeretük az emberi jogok lábbal tiprását, jó hosszú időre semmilyen pályázati pénzeket nem kaptak meg. De ráadásul úgy intézték ezt, hogy lássák, a kollaboráló egyházi embereknek ugyanabból a pályázati pénzből 5x annyit adtak, mint amennyit egyáltalán kértek. Sőt néha annyit, hogy képtelenek voltak elkölteni. Ennek a célja az ellenállók lelki megtörése volt.
És akkor még nem beszéltem – és ebben a posztomban nem is fogok – azokról a korrupciós ügyekről, pénzügyi bűncselekményekről, amelyekbe bizonyos egyházi emberek önként, mások pedig kényszerből mennek bele. Nap mint nap.
Óh, mennyi pappal beszéltem, akiknek számára borzalmasan traumatizáló látni, hogy van olyan püspök ebben az országban, aki a kormánytól focistadiont, 4 csillagos szállodát, luxuséttermet, zánkai úttörőtábort, jól menő fonalfeldolgozó üzemet kap “ajándékba”, miközben az ő kis vidéki templomának falai düledeznek. De egy fillért sem kap rá a saját püspökétől. Mert valamikor kimerte nyitni a száját.
Fáj, fáj, nagyon fáj látni ezt! Fáj látni, amit a Hodász Andrásokkal művelnek!
Húsvét van. Bár lenne egyszer tényleg húsvét!!! De addig, amíg az egyházak nem nyerik vissza a szabadságukat a húsvét is csak egy kirakat lesz! Bizonyára pompázatos körülmények között zajlottak az ünnepek azokban a templomokban, ahol folyt a választási kampány ezerrel a Fidesz oldalán. Hiszen ott most örömünnep van! Lesz pénz mindenre még 4 évig tutira. Miközben az egyházba már csak hálni jár az Isten lelke és az igazi papok, püspökök – az ellenállók – olyan satuba kerültek, amit igen nehéz lesz túlélniük. Ha egyáltalán kibírják.
Hát többek között ezért is vonultam ki a választások után a magyar katolikus egyházból 4 évre. Mert képtelen vagyok ezzel közösséget vállalni. Azzal, hogy tönkre teszitek a tisztességes papokat, lelkészeket és Ti, az egyházak vezetői sem véditek meg őket! Szégyen, szekunder szégyen. Szégyelljétek magatokat!
Hát akkor ezzel legyen boldog a húsvétotok!
P. S. Én szívesen együttműködöm akárkivel, aki úgy érzi, hogy tud és akar az egyházak megtisztulásában bármit is tenni!!!

 

 

 

forrás. Perintfalvi Rita/Facebook