Pert nyertem a Magyar Nemzet nevű hazugsággyár ellen!

Talán emlékeztek, hogy tavasszal megjelent egy cikk a „Zummer Fülöp” álnevet használó propagandagyáros aláírásával „A Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése” címmel. Az írás még a megszokott fideszes tempóhoz képest is túlment minden korábbi gyűlölködésen: a legsötétebb náci időket idéző anyag volt ez, amelyben a gyáva, álnéven gyűlölködő propagandamunkatárs igyekezett az általa szórakoztató hangneműnek vélt cikkben minden emberi mivoltomtól megfosztani, és olyan állatokhoz hasonlítani, amelyeket az 1940-es években Hitler „ismeretterjesztő” kiadványaiban használtak előszeretettel a kiirtandó faj leírására.
Mindezt azért, mert megkérdeztem (volna), hogy ha tavasszal a határon túlra jutott a védőfelszerelésekből, akkor miként lehet, hogy a hazai kórházakba nem. Megválasztott képviselőként nemcsak jogom, hanem kötelességem is erre rákérdezni. Persze a mondatot nem tudtam befejezni, mert a kormánypártiak – a nőket másodrangú állampolgároknak tartó Kövér László hathatós segítségével – belém fojtották a szót. Ezzel útjára is indították a hazugsággyárat arról, hogy szerintük én hogyan uszítok a határon túli magyarok ellen.
Sem leírni nem fogom a jelzőket, sem belinkelni nem fogom a hazugsággyár cikkét. Eleget terjesztették azt azok, akiket elkapott a luxusjachtozó Szijjártó Péter minisztériumának és azután a teljes kormánynak a kontrollálatlan gyűlölethulláma. Egy olyan gyűlölethullám, amely általam korábban soha nem tapasztalt fenyegetéseket indított el.
A Fővárosi Törvényszék első fokon kimondta, hogy a Magyar Nemzet, pontosabban az azt tulajdonló Mediaworks Hungary megsértette az emberi méltóságomat és a jó hírnévhez való jogomat. Kötelezte a Magyar Nemzetet, hogy 24 órán keresztül jól látható módon tegye közzé az online és a nyomtatott verzióban is, hogy megsértették a személyiségi jogaimat.
Ezenkívül a bíróság – tudomásom szerint most első ízben – kötelezte az újságot az online cikk végleges eltávolítására. Szakértők szerint hasonló ítélet korábban még nem született, ez is mutatva a jogsértés súlyosságát. Végül 1,3 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a hazug kormánylapot.
Szögezzük le: közszereplőként pontosan tisztában vagyok azzal, hogy nekünk többet kell elviselnünk, mint másoknak. Nem véletlen, hogy 10 éves képviselői munkám során eddig egyetlen egyszer sem pereltem be senkit azért, amit vagy ahogyan rólam mondott, azaz amiért engem kritizált (kormánymédia esetében a kritikán persze gyakran túlmentek).
A munkámat mindig lehet kritizálni, és egyetérteni se kell nekünk mindig mindenben egymással. De emberi mivoltában a másikat megsemmisíteni tilos. Az ilyen öncélú, az emberi minőséget támadó, gyalázkodó kijelentések kívül esnek a közéleti vita jogilag védett körén.
Tudjátok rólam, hogy harcosan ellenzem Orbán Viktor politikájának minden mozzanatát. Mégis, a múlt héten azzal kezdtem a hozzá intézett azonnali kérdésemet, hogy gratuláltam unokája születéséhez. Mert teljesen mindegy, hogy mit gondolunk egymás politikai meggyőződéséről, egy gyerek születése jó dolog. Amikor sok évvel ezelőtt egy ellenzéki ismerősöm prostituáltnak nevezte Rogán Cecíliát, nyíltan kiálltam Cecília mellett. Mert lehet valakit elítélni korrupció vagy hivalkodó luxusélete miatt, de egyetlen vita sem mehet odáig, hogy a másikat megfosztjuk emberi mivoltától.
Amikor Bölöni László volt focista levelet írt nekem a tavaszi eset után azzal a címszóval, hogy az „erdélyiek nem felejtenek”, nem válaszoltam neki. Pedig meglehetősen rendhagyónak találtam a határon túli magyarok védelmében kiálló magatartását és hirtelen támadt erdélyi identitását azok után, hogy Ceaușescu kedvenc futballcsapatának, a minden kiváltságot megkapó Steauának a játékosaként 108-szor húzta magára a román válogatott mezét, sőt még privát fogorvosi rendelőt is kialakított neki az edzőbázison az a Ceaușescu, aki megnyomorította a határon túli magyarok életét, és aki magyar falvakat dózeroltatott le Erdélyben.
Nem. Nem kell a gyűlöletet tovább szítani. Elég nagy bajban van ez az ország már amúgy is. Kormányváltás után a legfontosabb feladat pontosan az lesz, hogy az egymás ellen fordított társadalmat újra összebékítsük.
Addig is, a Fővárosi Törvényszék első fokú ítéletét tartsuk szemünk előtt. A cikk álnéven publikáló írójának – aki egyszer, remélem, megkapja méltó büntetését – jelzői az emberi méltóság sárba tiprásának egyik legszörnyűbb történelmi tragédiájához vezető náci ideológia jellegzetes elemei. Azt üzeni: az illető nem ember, hanem olyan valaki, akinek a halála kívánatos. Ilyet pedig nem üzenünk egymásnak. Még Orbán Viktor hazugsággyárának berkein belül sem.
Én a magam részéről tiszta lelkiismerettel és tisztességesen harcolok tovább az elnyomó hatalom ellen.