Péterffy Attila ismét borította a bilit Pécsen

0

Az új polgármester eladósodásról beszél, a régi szerint milliárdok vannak a város kasszájában.

Csütörtökön tartja alakuló ülését a pécsi közgyűlés, amelyben az ellenzéknek kétharmados többsége van a kormánypárti képviselőkkel szemben. A megalakulás előtt két nappal Péterffy Attila, a posztját a Mindenki Pécsért Egyesület jelöltjeként elnyerő polgármester közleményt adott ki arról, hogy a 142 ezer lelkes város önkormányzata eladósodott. Péterffy szerint az önkormányzatnak és cégeinek a hitelállománya 18,2 milliárd forint.

A tartozást növeli, hogy az önkormányzat és intézményrendszere 4,8 milliárddal túlköltekezett, vagyis az évente 45-50 milliárdból gazdálkodó város teljes adóssága 23 milliárd forint. Ezzel szemben a Pécset tíz éve irányító fideszes polgármester, Páva Zsolt a múlt héten azt nyilatkozta, hogy a baranyai megyeszékhely gazdálkodása egyensúlyban van, és 7 milliárd forint várja a kasszában az új vezetést.

Szerettük volna megtudni, hogy melyik adat a valós, és a tartozás milyen – teljesíthető és teljesíthetetlen – tételekből áll, ezért kerestük a mostani és a korábbi polgármestert. Péterffy nem vette fel a telefont, kollégái szerint az első közgyűlésen akarja részletesen elemezni az önkormányzat helyzetét. Páva azt üzente, hogy már elmondta, amit kell, nem kíván hozzátenni semmit.

Fel kell készülnünk arra, hogy hosszú számháború kezdődött Pécsett az ellenzéki városvezetés és kormánypárti elődjei között. A városi cégek – név nélkül megszólaló – középvezetői szerint a hitelek túlnyomó részét a gazdasági társaságok időben törlesztik, s a tartozás töredéke tűnik törleszthetetlennek.

A város tömegközlekedéséért felelős Tüke Zrt. az egyik legnehezebb helyzetben lévő cég, mivel ez a részvénytársaság nem tud működni a város évenkénti 2-3 milliárdos támogatása nélkül, s ebben ezután se várható változás. Ráadásul a cég járműparkja cserére szorul, hisz annak átlagéletkora eléri a 12 évet. Nagy gondja Pécsnek, hogy – mivel a befektetők kerülik a várost – alacsony az ipariadó-bevétel, a hasonló nagyságú településeken ez a forrás lélekszámra vetítve másfél-kétszer ekkora.

Ismert, hogy Pécs 2015-17-ben eladósodott. A korábbi városvezetés nem árulta el a tartozás nagyságát, de nem cáfolták, amikor az ellenzék 10-12 milliárdra becsülte azt. 2019 elején a fideszes városvezetés azt állította, hogy rendezték a tartozást, ám hogy mi okozta az eladósodást, és milyen eszközökkel hozták egyensúlyba a költségvetést, azt sosem árulták el. Így a válságkezelés sikerpropagandáját sokan nem hitték el.

A jelek arról vallanak, hogy Pécsre nehéz évek várnak. Ezt azonban a városirányításra „pályázó” ellenzéki jelöltek tudták, amiképp az őket győztessé emelő helybéliek is.